Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Πέθανε ο στρατηγός της «καταιγίδας της ερήμου» Σβάρτσκοπφ


Ο Αμερικανός στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοπφ, ο οποίος ηγήθηκε της διεθνούς συμμαχίας στην επιχείρηση εκδίωξης των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν από το Κουβέιτ το 1991 κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, πέθανε σε ηλικία 78 ετών στην Τάμπα της Φλόριντα. 

Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος των ΗΠΑ και τώρα νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου του Χιούστον με αναπνευστικό πρόβλημα, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον Σβάρτσκοπφ ως «έναν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της γενιάς του», ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα τον χαρακτήρισε ως έναν «από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς γίγαντες του 20ου αιώνα».

Ο Χέρμπερτ Νόρμαν Σβάρτσκοπφ είχε γεννηθεί στις 22 Αυγούστου του 1934 και ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Ουέστποϊντ.

Συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ σε δύο διαφορετικές αποστολές, το 1965 και το 1970.

Ο στρατηγός αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Αύγουστο του 1991, λίγους μήνες έπειτα από το τέλος του πολέμου του Κόλπου, όπου ηγήθηκε των συμμαχικών δυνάμεων στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», υπό τις στρατιωτικές εντολές του Κόλιν Πάουελ, μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...