Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ισραήλ: Χαλαρώνει τους περιορισμούς στη διακίνηση αγαθών προς τη Γάζα

Το Ισραήλ συμφώνησε να μειώσει λίγο τους περιορισμούς στην είσοδο αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας, μια κίνηση που... θα επιτρέψει σε ημερήσια βάση να μεταφέρονται τουλάχιστον 20 φορτία οικοδομικών υλικών για χρήση στον ιδιωτικό τομέα, για πρώτη φορά από το 2007, ανέφερε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η μεταφορά των υλικών θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα, διευκρινίστηκε. Η ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος του φορέα που είναι επιφορτισμένος να συντονίζει την κυκλοφορία των εμπορευμάτων προς τη Γάζα, δεν σχολίασε τις εξελίξεις.

Το Ισραήλ επέβαλε οικονομικό αποκλεισμό και περιορισμούς στην είσοδο αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά το 2006, μετά από μπαράζ επιθέσεων και την απαγωγή ενός στρατιώτη. Μόνο τα βασικά αγαθά επιτρεπόταν να περάσουν ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό άλλαξε το 2010, όταν για πρώτη φορά το Ισραήλ χαλάρωσε τον αποκλεισμό ως αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης.

Από τον Ιούνιο του 2010, σε όλα τα αγαθά, εκτός αυτών που αναφέρονται ως "είδη διπλής χρήσης", επιτρέπεται η απεριόριστη είσοδο. Τα "είδη διπλής χρήσης" είναι αντικείμενα που όπως λέει το Ισραήλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μαχητές της Χαμάς, για να σκάψουν σήραγγες ή να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους πυραύλους.

Οι εξαγωγές από τη Λωρίδα της Γάζας πάντως, παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, όπως και η κυκλοφορία των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...