Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο Γκρίλο είπε «όχι» στην πρόταση Μπερσάνι για συμμαχίες

Ο ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και ρυθμιστής πλέον των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία, Μπέπε Γκρίλο

«Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανέναν, όπως τόνιζε πάντοτε», ήταν η απάντηση του Μπέπε Γκρίλο  στα όσα είπε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο του Μιλάνου ζούσε την Τρίτη μία από τις μελανότερες ημέρες του, με το γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά σχεδόν 5%, εξαιτίας της προοπτικής του πολιτικού αδιεξόδου στον ορίζοντα. Ο δείκτης FTSE Mib έκλεισε με απώλειες 4,89% στις 16.552 μονάδες.

Ο Γκρίλο μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή εκλογική του επίδοση, που τον καθιστά εκ των ρυθμιστών των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία, μιλώντας μπροστά από την κατοικία του στη Γένοβα, διεμήνυσε πως η παράταξή του δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανέναν, αλλά θα εξετάζει την εκάστοτε περίσταση και τις συνθήκες ώστε να ψηφίζει για τις προσήκουσες μεταρρυθμίσεις.

Και υπογράμμισε εμφατικά: «δεν είμαστε εναντίον των πάντων. Θα παρατηρούμε κάθε φορά, μεταρρύθμιση τη μεταρρύθμιση, νόμο τον νόμο. Εάν υπάρχουν προτάσεις που είναι συμβατές με το πρόγραμμά μας, τότε θα τις αξιολογήσουμε».

«Τώρα δεν είναι στιγμή για να συζητούμε για συμμαχίες. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να εφεύρουμε ξανά την αλληλεγγύη προς τη χώρα», δήλωσε ο Γκρίλο, απαντώντας ευθέως στην πρόκληση Μπερσάνι προς τα άλλα κόμματα «να δηλώσουν σαφώς το τι θέλουν».

Ο Γκρίλο επίσης πρότεινε τον νομπελίστα δραματουργό Ντάριο Φο, ο οποίος υποστήριξε θερμότατα το Κίνημα διαμαρτυρίας του πρώην συναδέλφου του κωμικού, ως τον πιθανό επόμενο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, μετά το πέρας της θητείας του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τον ερχόμενο Απρίλιο. «Ο Ντάριο Φο έχει ένα ανοικτό πνεύμα κι εμείς έχουμε ανάγκη από ανοικτά μυαλά».


Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ για τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών


Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών δημιουργούν  ανησυχία για την εκλογική καταγραφή  δυνάμεων του απολιτικού λαϊκισμού  και του Μπερλουσκονισμού.

Εκφράζουμε την  αλληλεγγύη μας στην προοδευτική συμμαχία «Bene Comune» με επικεφαλής τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι και στον αγώνα που δίνει για μια δημοκρατική και αναπτυξιακή  διέξοδο από την κρίση. Η πρωτιά της, έστω και οριακή, δείχνει ότι ο συντηρητισμός και ο λαϊκισμός που τροφοδοτούν ο ένας τον άλλο, δεν είναι ανίκητοι.

Η αλλαγή των  πολιτικών συσχετισμών υπέρ των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων  είναι σημαντική όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...