Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Συρία το Φεβρουάριο για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο


Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ, εγκατέλειψαν τη Συρία το Φεβρουάριο για να γλιτώσουν από τις μάχες και αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Συνολικά, «περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150.000 σε μόνο ένα μήνα», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Τζέφρι Φέλτμαν.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται στη Συρία», υπογράμμισε ο Φέλτμαν, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στη χώρα και δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει περισσότερους από 70.000 νεκρούς μέσα σε δύο χρόνια.

«Δυστυχώς, οι εμπόλεμοι παραμένουν επικεντρωμένοι σε μια στρατιωτική λογική που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε περισσότερο θάνατο και καταστροφές», τόνισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι δύο πλευρές «διέπραξαν ωμότητες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αν και το εύρος των θηριωδιών που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση υπερβαίνει κατά πολύ εκείνες για της οποίες θεωρείται υπεύθυνη η αντιπολίτευση».

Υπογράμμισε, επίσης, τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης, κυρίως στα Υψώματα του Γκολάν όπου η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας εποπτεύεται από παρατηρητές του ΟΗΕ και όπου περιστατικά συμβαίνουν τακτικά μετά από εισβολές Σύρων στρατιωτών η ένοπλων αντιπάλων τους στη διαχωριστική ζώνη. «Τις τελευταίες ημέρες στη ζώνη διαχωρισμού έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση αυτών αντιπαραθέσεων», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Εναπόκειται κατά προτεραιότητα στην κυβέρνηση της Συρίας η εγγύηση της ασφάλειας του προσωπικού του ΟΗΕ σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Φέλτμαν. Κάλεσε επίσης «τις χώρες που διαθέτουν επιρροή» στη συριακή ένοπλη  αντιπολίτευση να παρέμβουν σε αυτήν ώστε να «διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία και την ασφάλεια του προσωπικού της Δύναμης FNUOD» καθώς ο ΟΗΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα μέλος της δύναμης αυτής φέρεται να αγνοείται.

*Η FNUOD είναι δύναμη του ΟΗΕ που αριθμεί αυτή τη στιγμή 1.100 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό από την Αυστρία, την Κροατία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες και είναι υπεύθυνη για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...