Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μεξικανός ο «διάδοχος» του Καπόνε

Ο Χοακίν Γκουσμάν σε φωτογραφία του 1993

Ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν προκηρύχθηκε επισήμως «υπ’ αριθμόν ένα» δημόσιος κίνδυνος από την πόλη του Σικάγου, αποκτώντας έναν «τίτλο» που δεν είχε απονεμηθεί σε κανέναν από το 1930, όταν ο Αλ Καπόνε καταδυνάστευε την πόλη την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης.

Ο «Ελ Τσάπο» -που σημαίνει ''ο λιλιπούτειος'', στη μεξικάνικη αργκό- διευθύνει το παντοδύναμο καρτέλ της Σιναλόα και «κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το Σικάγο ως ορμητήριο για την διοχέτευση και το εμπόριο ναρκωτικών στις Μεσοδυτικές Πολιτείες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Εγκλήματος του Σικάγου.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αυτή επιτροπή, που είχε συσταθεί το 1919, ο Γκουσμάν περνάει περίπου 1.500 με 2.000 κιλά κοκαΐνης το μήνα μέσω του Σικάγου και κατηγορείται ότι «συμμετέχει στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών μαζί με άλλους 35 κατηγορούμενους».

Η ίδια Επιτροπή είχε απονείμει τον ίδιο «τίτλο» (του υπ’ αριθμόν ένα δημοσίου κινδύνου) στον Καπόνε, όμως έκτοτε δεν είχε ξαναφανεί «άλλος εγκληματίας τέτοιου διαμετρήματος που να αξίζει αυτής της προσωνυμίας», επισημαίνει η ίδια, προσθέτοντας πως ο Γκουσμάν ευθύνεται για «ακόμη χειρότερες σφαγές από εκείνες του Καπόνε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...