Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η Δαμασκός επιθυμεί συνομιλίες με τους αντικαθεστωτικούς


«Η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τους αντικαθεστωτικούς» δήλωσε σήμερα ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ
«Η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τους αντικαθεστωτικούς» δήλωσε σήμερα ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.
«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όποιον τον επιθυμεί. Ακόμη και με αυτούς που έχουν όπλα στα χέρια τους. Επειδή πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προκύψουν μέσα από την αιματοχυσία, αλλά μόνο μέσα από τον διάλογο», δήλωσε ο υπουργός από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Η αντιπολιτευόμενη Συριακή Εθνική Συμμαχία έχει δηλώσει πρόθυμη να διαπραγματευτεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ζητεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί και να μην συμμετάσχει στην όποια συμφωνία.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι "αν κάποιος επιλέξει τον δρόμο προς τη συνέχιση της αιματοχυσίας και την κλιμάκωση της σύγκρουσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του κράτους".
Ο Λαβρόφ προειδοποίησε την κυβέρνηση της Συρίας να μην επιτρέψει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να την προκαλέσουν.
Το Itar-Tass δεν μετέδωσε περισσότερα σχόλια του σύρου υπουργού σχετικά με την προοπτική των συνομιλιών και δεν κατέστησε σαφές αν η κυβέρνηση θέτει όρους για την έναρξη του διαλόγου.
«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Θα συνεχίσουμε σθεναρά (να ακολουθούμε) τον δρόμο της ειρήνης και την μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε ο ίδιος.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προστατεύσει τον Άσαντ από τις πιέσεις Δύσης και αραβικού κόσμου στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων από τα οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 70.000 άνθρωποι στη Συρία και τα οποία ξεκίνησαν πριν από 22 μήνες με την κυβερνητική καταστολή των διαδηλώσεων.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την διευθέτηση της κρίσης.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης, Μοάζ Αλ Χατίμπ, δήλωσε σήμερα ότι ακόμη δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τη Δαμασκό σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών και ότι θα καθυστερήσει τις επισκέψεις του σε Ουάσινγκτον και Μόσχα «μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου αν προηγουμένως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν παραιτηθεί και δεν παραπεμφθούν σε δίκη οι ηγέτες του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.
«Δεν θα προσέλθουμε (σε συνομιλίες), αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya ο ταξίαρχος Σελίμ Ιντρίς.
Ο Ιντρίς μίλησε μετά την δήλωση του σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ από τη Μόσχα ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τους αντικαθεστωτικούς.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...