Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτήθηκε ο καρδινάλιος της Σκωτίας μετά τα νέα σκάνδαλα


Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Σκωτίας, ο καρδινάλιος Κιθ Ο’Μπράιεν, μετά τις κατηγορίες εναντίον του για «ανάρμοστη συμπεριφορά» από τέσσερις ιερωμένους τη δεκαετία του ’80.

Το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την Αρχιεπισκοπή του Αγίου Ανδρέα και του Εδιμβούργου έγινε δεκτή από τον απερχόμενο Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ’.

Ο 74χρονος καρδινάλιος Ο’Μπράιεν δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο κονκλάβιο το οποίο θα εκλέξει τον νέο Πάπα, αφήνοντας δίχως εκπροσώπηση τη Βρετανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο ίδιος δηλώνει ότι είχε σκοπό να αποχωρήσει σε ένα μήνα, μόλις δηλαδή κλείσει τα 75 του χρόνια, αλλά ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ «έκρινε ότι η παραίτησή μου πρέπει να ισχύσει από σήμερα, 25 Φεβρουαρίου 2013».

Η απόφασή του θεωρείται αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκε μετά τις κατηγορίες των ιερέων, ενώ την περασμένη Παρασκευή δήλωνε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι η ευθύνη που είχε για την εκπροσώπηση των βρετανών καθολικών είναι «σχεδόν τρομακτική».

Στην ανακοίνωσή του, ο καρδινάλιος Ο’Μπράιεν δηλώνει: «Κοιτάζοντας πίσω στα χρόνια της διακονίας μου: Για κάθε καλό που κατάφερα να κάνω, ευχαριστώ τον Θεό. Για κάθε αποτυχία, ζητώ συγνώμη σε όλους όσους προσέβαλα. Δεν θα πρέπει να τραβήξω εγώ την προσοχή του Τύπου στην Ρώμη αλλά ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ με την διαδοχή του. Θα προσευχηθώ μαζί τους και για εκείνους. Φωτισμένοι από το Αγιο Πνεύμα, θα πάρουν την σωστή απόφαση για το μέλλον και το καλό της Εκκλησίας».

Ο καρδινάλιος Κιθ Ο'Μπράιεν αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του από τρεις ιερείς και έναν πρώην ιερέα. Οι κατήγοροί του ανήκουν στην ενορία του Αγίου Ανδρέα της Σκωτίας κι ενημέρωσαν τον παπικό νούντσιο στη Βρετανία, αρχιεπίσκοπο Αντόνιο Μενίνι, πως ο Ο'Μπράιεν είχε διαπράξει τις «ανάρμοστες πράξεις» πριν από 33 χρόνια, το 1980.

Ενας από τους ιερείς αναφέρει πως είχε μια ανάρμοστη σχέση με τον Ο'Μπράιεν, ένας άλλος ότι ήταν 18 ετών όταν ο σημερινός καρδινάλιος τον «προσέγγισε ανάρμοστα» έπειτα από ολονύκτια προσευχή και ο τρίτος ότι εκλήθη να «γνωρίσει καλύτερα» τον Ο'Μπράιεν στην κατοικία του, όπου έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ εκείνος τον «προσέγγισε ανάρμοστα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...