Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ρωσία: Προβλέπει για τη Συρία ένα «αιματηρό χάος» αν δεν βρεθεί ειρηνική λύση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ(φωτό) προειδοποίησε σήμερα τη διεθνή κοινότητα ότι θα υπάρξει ένα «αιματηρό χάος» αν δεν επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων μια λύση της σύγκρουσης στη Συρία, την ώρα που η Μόσχα, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού, πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές της επαφές για το ζήτημα αυτό.
«Η άλλη επιλογή, εκτός από μια ειρηνική λύση, είναι ένα αιματηρό χάος. Όσο περισσότερο συνεχιστεί, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το εύρος του, ενώ θα επιδεινωθεί και πιο πολύ η κατάσταση για όλους», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Οι πιθανότητες φθίνουν για να καταλήξουμε σε μια απόφαση στην βάση του ανακοινωθέντος της συνόδου της ομάδας δράσης για τη Συρία, της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος έτους στη Γενεύη», δήλωσε.

«Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν (οι πιθανότητες) και θα πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό», τόνισε.

Το κείμενο αυτό προβλέπει το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς να αποφαίνεται για την τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ρωσία πάντως πολλαπλασιάζει τις επαφές για το συριακό ζήτημα, δύο ημέρες πριν από την άφιξη στη Μόσχα του διεθνούς απεσταλμένου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε συνομιλίες σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα με συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Φάισαλ Μόκνταντ.

Η Ρωσία αρνήθηκε με την ευκαιρία αυτή την ύπαρξη, όπως αναφέρθηκε στον Τύπο, μιας συμφωνίας μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με διευρυμένες εξουσίες, με την παραμονή στην εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έως το τέλος της εντολής του το 2014, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει και πάλι υποψηφιότητα.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Μοχάμεντ Αμρ, αναμένεται επίσης στη Μόσχα για συνομιλίες την Παρασκευή που θα επικεντρωθούν στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...