Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ιράν: Θα επιτραπεί η είσοδος των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε «ύποπτη» βάση

Director General Yukiya Amano of the Internati...
Director General Yukiya Amano of the International Atomic Energy Agency (IAEA) (Photo credit: Wikipedia)

Η Τεχεράνη θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ την είσοδο σε ύποπτη στρατιωτική βάση, αν σταματήσουν οι απειλές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


Το Ιράν θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ την είσοδο στη στρατιωτική βάση που υποπτεύονται ότι χρησιμοποιήθηκε για εργασίες που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα, αν σταματήσουν οι απειλές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, φέρεται ότι δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πιστεύει ότι το Ιράν έκανε δοκιμές σε εκρηκτικά για πιθανές πυρηνικές εφαρμογές στη μονάδα του Παρσίν, μια εκτεταμένη στρατιωτική βάση νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, και έχει επανειλημμένα ζητήσει να την επιθεωρήσει.

Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι το Ιράν έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες εργασίες στη μονάδα Παρσίν κατά το παρελθόν έτος για να την «καθαρίσει» από οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για παράνομες δραστηριότητες, αλλά ο επικεφαλής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια επίσκεψη θα είναι «χρήσιμη».

"Εάν οι διαπεριφερειακές απειλές (εναντίον του Ιράν) εξαλειφθούν, τότε θα καταστεί δυνατό να επισκεφθούν την μονάδα του Παρσίν, φέρεται να δήλωσε χθες Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χασάν Κασκάβι σύμφωνα με τοΙρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα σχόλια αυτά δημοσιεύτηκαν σήμερα και από το Διαδικτυακό περιοδικό Iran Diplomacy.

Ο Κασκάβι κατά πάσα πιθανότατα αναφερόταν στην απειλή του Ισραήλ για στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν και τη δυνατότητα για περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα καταφύγει σε στρατιωτική δράση, εάν η διπλωματία αποτύχει να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι τελείως ειρηνικό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι της ΙΑΕΑ επισκέφθηκαν το Ιράν για να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν την πρόσβαση στη μονάδα του Παρσίν για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων σχετικών με την «πιθανή στρατιωτική διάσταση» του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...