Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου


Mε εγκεκριμένο το Σύνταγμα, ο αιγυπτιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την ύφεση στην οικονομία και με συναλλαγματικούς περιορισμούς, που δεν είναι βέβαιο ότι είναι οι τελευταίοι.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα επίσημα ότι το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε με 63,8% απ τον λαό, παράλληλα με την επιβολή συναλλαγματικών περιορισμών για τους πολίτες, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην εθνική οικονομία απ την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε προηγουμένως, με κύριο χαρακτηριστικό της την οξεία αντιπαράθεση των πολέμιων και των υπέρμαχων αυτού του Συντάγματος.

Στους πολίτες ανακοινώθηκε τις τελευταίες ώρες ότι, για ταξίδια εσωτερικού-εξωτερικού αδιακρίτως δεν δικαιούνται να αγοράζουν συνάλλαγμα αξίας άνω των 10 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.

Παρατηρητές στο Κάιρο εκτιμούν μιλώντας στο Ρόιτερς ότι πρόκειται για κυβερνητική προσπάθεια να περισταλεί η διαρροή κεφαλαίων εκτός Αιγύπτου.

Παρατηρούνται όμως εκτεταμένες αναλήψεις καταθέσεων για τον φόβο επιβολής και νέων αυστηρότερων περιορισμών, την ώρα που ο οίκος Standard's &Poor's υποβάθμισε χθες Δευτέρα την πιστοληπτική μακροπρόθεσμη ικανότητα της Αιγύπτου.

Ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ τόνισε με διάγγελμα ότι, η κυβέρνηση γρηγορεί για την οικονομία(...) «πρόκειται λοιπόν να λάβει μέτρα για το έλλειμμα, την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την απασχόληση, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μας».

Στο πολιτικό πεδίο, άνοιξε σήμερα ο δρόμος και για τις βουλευτικές εκλογές περίπου μετά παρέλευση ενός διμήνου, συμφωνούν οι ίδιοι παρατηρητές.

Για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος η μεν αντιπολίτευση στον πρόεδρο Μόρσι καταγγέλλει παραβιάσεις εκλογικής νομοθεσίας, όμως ο δικαστής που προεδρεύει της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, ο Σαμίρ Αμπού Μαάτι, αναφέρει σήμερα ότι «ελέγχθηκαν όλες» και εκρίθησαν αβάσιμες.

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Χαλέντ Νταβούντ διαμαρτυρήθηκε που «οι αιτιάσεις μας δεν ελήφθησαν καν υπόψη».

Επ ευκαιρία του δημοψηφίσματος σε δύο γύρους φανερώθηκαν βαθειές διαιρέσεις στο εκλογικό σώμα και στην αιγυπτιακή κοινωνία των 83 εκατομμυρίων πολιτών.

Στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 15-22 Δεκεμβρίου πολλοί δικαστές απείχαν, αν και το διάταγμα του Μόρσι --για εξαίρεση των προεδρικών διαταγμάτων απ την κρίση του δικαστή-- αποσύρθηκε στο μεταξύ.

Η επικράτηση του «ναί» στο συνταγματικό δημοψήφισμα αποτελεί την τρίτη στη σειρά νίκη των ισλαμιστών μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, σε μια χώρα κομβική για τον αραβικό κόσμο, όπου η Μουσουλμάνοι Αδελφοί, οι φίλα προσκείμενοι στην τωρινή προεδρία, επί δεκαετίες καταπιέστηκαν απ τους στρατιωτικούς.

Τώρα η αντιπολίτευση, αφ ενός όσοι θέλουν η Αίγυπτος να μείνει ένα κοσμικό κράτος, αφ ετέρου οι αριστεροί κι οι φιλελεύθεροι, ανασκουμπώνονται για την μάχη των βουλευτικών εκλογών. Συμπίπτουν, μεταδίδει το Ρόιτερς, στο ότι «το νέο Σύνταγμα δεν προστάτευσε τις θρησκευτικές μειονότητες και τις γυναίκες», κάτι όμως που η νέα κυβέρνηση δεν παραδέχεται τονίζοντας επιπλέον ότι, με την έγκριση του Συντάγματος απ τον λαό άνοιξε, για την Αίγυπτο, ένα νέο κεφάλαιο, «πολιτικής σταθερότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...