Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Περιορισμό της εξουσίας των δικαστών προτείνει το κόμμα του Ερντογάν

Φωτογραφία
«ΠΡΟΣΟΧΗ» συστήνει ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ προς το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, το οποίο κατέθεσε χθες στο Κοινοβούλιο την πρότασή του για μερική αναθεώρηση του Συντάγματος παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της δικαστικής εξουσίας. Επισήμανε μάλιστα ότι και ο ίδιος είχε αντίρρηση στην πρόταση για διορισμό δύο μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου από τον πρόεδρο.

Με τις τροποποιήσεις που προτείνει το κυβερνών κόμμα περιορίζονται οι εξουσίες των ανώτατων δικαστικών αρχών, καθίσταται πιο δύσκολη η απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο και αλλάζει ο τρόπος διορισμού των ανώτατων δικαστών. Μέχρι όμως και την τελευταία στιγμή έγιναν αλλαγές. Η τελευταία έκπληξη ήταν ότι και ο αρχηγός του στρατού θα δικάζεται από το ειδικό δικαστήριο για ανώτατους αξιωματούχους του κράτους.

«Το πακέτο αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοκρατίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΡ Μπεκίρ Μποζνάγ αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης στο Κοινοβούλιο. Για να εγκριθεί η τροποποίηση αυτή του Συντάγματος χρειάζονται τουλάχιστον 367 ψήφοι, τις οποίες ωστόσο το κυβερνών κόμμα δεν διαθέτει. Με ψήφους 330 έως 367, η πρόταση πάει σε δημοψήφισμα, ένα σενάριο που φαίνεται πολύ πιθανό. Το δημοψήφισμα δεν αποκλείεται να διεξαχθεί πριν από το καλοκαίρι. Η ένταση όμως δεν αποκλιμακώνεται με την παραπομπή της πρότασης σε δημοψήφισμα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενδέχεται να κληθεί να αποφασίσει αν οι τροποποιήσεις, οι οποίες προτείνονται είναι αντισυνταγματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...