Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Θρίαμβος των Σοσιαλιστών κόντρα στον Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

Οι δυνάμεις της γαλλικής αριστεράς επισφραγίζουν τη νίκη τους απέναντι στη δεξιά, βάσει των exit poll από το δεύτερο γύρο των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Θρίαμβος των Σοσιαλιστών κόντρα στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος γλιτώνει την... ισοπέδωση με τη διατήρηση του ελέγχου της Αλσατίας.
Το ινστιτούτο OpinionWay «δίνει» στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και τους συμμάχους τους ποσοστό της τάξεως του 54,3% σε εθνική κλίμακα και τουλάχιστον 22 από τις 24 περιφέρειες. Η κυβερνώσα Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και οι σύμμαχοί τους ακολουθούν με ποσοστό 36,1%. Νίκη της αριστεράς προβλέπει και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων TNS-Sofres.
Παρόλο που η εκλογική έκβαση συνιστά θρίαμβο για τους Σοσιαλιστές, η πρόβλεψη των exit poll ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα διατηρήσει τον έλεγχο της Αλσατίας -της μίας εκ των δύο περιφερειών που βρίσκονταν στα χέρια της δεξιάς- έρχεται ως μεγάλη ανακούφιση για τον Γάλλο πρόεδρο.
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 8,7%, αλλά ο ηγέτης του Ζαν-Μαρί Λεπέν συγκεντρώνει τη στήριξη σχεδόν του 25% των ψηφοφόρων στην εκλογική του περιφέρεια στο νότο της Γαλλίας.
Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών η κεντροδεξιά υπέστη μία από τις πιο σοβαρές ήττες των τελευταίων ετών, καθώς το κόμμα του Σαρκοζί πήρε μόλις το 26% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29% που πήραν οι Σοσιαλιστές.

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής, καθώς πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους δεν πήγαν στις κάλπες στον πρώτο γύρο και το υψηλό ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (12%) ερμηνεύονται ως ένα ηχηρό μήνυμα για τον Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί σημαντικά.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών είναι σχετικά αυξημένη μετά τις εκκλήσεις που απηύθυναν προς το εκλογικό σώμα και τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, ύστερα από τη μικρή συμμετοχή που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής.

Στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), εννέα ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία ανερχόταν σε 43,47%, ενώ την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό ανερχόταν σε 39,29%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...