Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η ρύπανση μας έκρυψε τον ήλιο


Φωτογραφία
Δεν φταίει μόνο το διοξείδιο του άνθρακα για ό,τι κακό συμβαίνει στην ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν σιγά σιγά ένα σωρό άλλες ουσίες που συσσωρεύονται στον ουρανό και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην κλιματική αλλαγή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτές οι ουσίες- ρυπαντές είναι τόσο πυκνές πάνω από ορισμένα μέρη της Γης, ώστε έχουν μειώσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που φτάνει στο έδαφος κατά 10%.
Τέτοιες ουσίες είναι ο μαύρος άνθρακας που σχηματίζεται από τις ατελείς καύσεις ορυκτών καυσίμων και βιομάζας. Απορροφά τη θερμότητα του ήλιου και ζεσταίνει τον αέρα. Αν επικαθήσει πάνω σε πάγους, διευκολύνει τη ρευστοποίησή τους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Νature», στον ουρανό της Νοτιοανατολικής Ασίας, σε ύψος από 2 έως 4 χιλιόμετρα, οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα είναι τόσο μεγάλες όσο στο κέντρο του ρυπασμένου Λος Άντζελες. Στη λίστα με τις επικίνδυνες ουσίες περιλαμβάνεται επίσης το νιτρώδες οξείδιο που έχει θερμοκηπιακή δράση και τα επίπεδά του ανεβαίνουν σταθερά εξαιτίας της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων στις καλλιέργειες και τις βιομηχανικές εκπομπές.
Δεν λείπουν ακόμη οι αλογονάνθρακες, που καταστρέφουν το καλό όζον ψηλά στην ατμόσφαιρα και είναι τόσο ανθεκτικοί ώστε μπορούν να παραμένουν στον ουρανό για εκατοντάδες χρόνια. Μάλιστα, ακόμα και η αλλαγή χρήσης της γης επιδρά στο κλίμα καθώς το γυμνό έδαφος ανακλά πίσω στο Διάστημα περισσότερη ακτινοβολία απ΄ ό,τι το δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...