Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ο Ελληνας που κατέκτησε τον... ουρανό της Ν.Υ.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι εγκέφαλοι σκαρφίστηκαν αυτά τα θεόρατα κτίρια που κρύβουν τον ουρανό της πιο λαμπερής μητρόπολης του κόσμου; Ενας από αυτούς είναι συμπατριώτη μας! Είναι ο 70χρονος Κώστας Κονδύλης, ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές φίρμες της Νέας Υόρκης και κατασκευαστής των εβδομήντα πέντε από τους πιο εντυπωσιακούς ουρανοξύστες της!

Γεννημένος στις 17 Απριλίου 1940 στο Βελγικό Κονγκό, όπου ο πατέρας του διατηρούσε φυτεία καφέ και καταστήματα, επέστρεψε στην Ελλάδα στα 13 του και φοίτησε στο Λύκειο Αναβρύτων. Ονειρό του ήταν να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό αυτοκινήτων, αλλά δεν υπήρχε τέτοια σχολή γι’ αυτό στράφηκε στην αρχιτεκτονική! Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Γενεύης και πήρε master από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, όπου ίδρυσε το γραφείο του το 1989.

Με τις εμπνεύσεις του κέρδισε την εμπιστοσύνη του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ. Για λογαριασμό του σχεδίασε το πυργοειδές «Trump International Hotel» και το περίφημο Trump World Tower (τότε το μεγαλύτερο κατοικημένο κτίριο στον κόσμο, με ενενήντα ορόφους), που χτίστηκε δίπλα στο κτίριο του ΟΗΕ σε χρόνο-ρεκόρ: σε μόλις δεκαοχτώ μήνες! Κέρδισε ακόμη και τις… ιδιοτροπίες του Αμερικανού Κροίσου, που ήθελε χρυσό τον ουρανοξύστη, αλλά τον παρέλαβε στο χρώμα του χαλκού!

Το γραφείο του Κονδύλη με τους εκατόν ογδόντα πέντε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και σχεδιαστές έχει αναλάβει δεκάδες εντυπωσιακά κτίρια στο Μανχάταν, το West End και τις όχθες του ποταμού Hudson, που ανέτρεψαν την αισθητική της Νέας Υόρκης. Αυτό τού απέφερε σειρά από βραβεία και τιμητικούς τίτλους! Πρόσφατα ανέλαβε την ανακαίνιση του «Plaza», του ξενοδοχείου-ορόσημο για την πόλη.

«Πιστεύω ότι οι ουρανοξύστες είναι πιο φιλικοί στο περιβάλλον απ’ ό,τι τα χαμηλά αλλά μεγαλύτερης έκτασης κτίρια» υποστηρίζει.
Αν και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ο Κώστας Κονδύλης δεν έχει εργαστεί στην Ελλάδα. Τον αποθάρρυνε η έλλειψη πολιτικών με όραμα και σχέδια μακράς πνοής: «Οι Ελληνες πολιτικοί φοβούνται να πάρουν μεγάλες αποφάσεις, για να μην κριθούν!» λέει. «Η Αθήνα ασφυκτιά! Χρειάζεται επειγόντως επανασχεδιασμό, με κέντρο της το παλιό αεροδρόμιο. Η παραλία να γίνει “Κοπακαμπάνα”, με ένα τεράστιο πάρκο, όμορφες κατοικίες, έναν ουρανοξύστη με εμπορικό κέντρο και να συνδέεται με την υπόλοιπη Αθήνα με μετρό ή υπέργειο τρένο! Αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη δυναμική…»

Ο Κώστας Κονδύλης έχει μοιράσει τη ζωή του σε τρία νησιά: την ιδιαίτερη πατρίδα του Σάμο, το Λονγκ Αϊλαντ όπου κατοικεί και το Μανχάταν στο οποίο βρίσκεται το πολυτελές γραφείο της Costas Kondylis and Partners.

Δεν θα έλεγε «όχι», πάντως, σε μια σοβαρή πρόταση από την πατρίδα: «Δεν θέλω να βγάλω χρήματα στην Ελλάδα, αλλά να προσφέρω κάτι περισσότερο από τα κτίρια με γυαλί που βλέπω στην Αθήνα, τα οποία δεν ταιριάζουν στο κλίμα της» απαντά.
Ησυχαστήριά του είναι ένα πολυτελές διαμέρισμα στη συμβολή της 81ης οδού με τη λεωφόρο Lexington και το εξοχικό του, μια ανακαινισμένη σιταποθήκη στο Southampton, όπου παρκάρει την αγωνιστική Lamborghini του στο λίβινγκ ρουμ! Παθιασμένος με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, διατηρεί στη Γενεύη και μία Ferrari του 1968, με την οποία ταξιδεύει στη νότια Γαλλία, τη Βενετία ή την Τοσκάνη, όταν βρίσκεται στην Ευρώπη!

Ο Ελληνας αρχιτέκτονας δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει τον χαμό της συζύγου του Λόρι, στις 27 Φεβρουαρίου του 1997. Είχαν ζήσει μαζί δεκαεφτά χρόνια και απέκτησαν δύο κόρες, την Κατερίνα (μητέρα της εγγονής του Στέλλας) και την Αλέξια, που είναι επικεφαλής στη θυγατρική της εταιρείας του, την Kondylis Design. Στη μνήμη της Λόρι ανέλαβε την προεδρία του ιδρύματος ερευνών για τον καρκίνο «Samuel Waxman».  ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...