Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Συνάντηση Βούλγαρου προέδρου με τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ.

Οι σχέσεις Βουλγαρίας - Τουρκίας βασίζονται στις αρχές της διαφάνειας και της ειλικρίνειας και οι δύο χώρες συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ στη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σόφια.
Ο κ. Παρβάνοφ έθεσε το θέμα επίλυσης του προβλήματος με τις περιουσίες της βουλγάρικης εξαρχίας στην Κωνσταντινούπολη (την ιδιοκτησία των οποίων διεκδικεί η τουρκική Πολιτεία) και για την αποζημίωση των προσφύγων της Ανατολικής Θράκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Βούλγαρου προέδρου.
Με διαδοχικές πρωτοβουλίες του κ. Παρβάνοφ και άλλων Βούλγαρων επισήμων τα τελευταία χρόνια η βουλγάρικη πλευρά θέτει το αίτημα για αποζημίωση των απογόνων εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, οι οποίοι διέφυγαν στη Βουλγαρία για να σώσουν τη ζωή τους από τις σφαγές μετά τους Βαλκανικούς πολέμους στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το ζήτημα προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Σόφιας-Άγκυρα με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, ότι η Βουλγαρία θεωρεί την αποζημίωση των κληρονόμων των προσφύγων για τις κατοικίες, τα χωράφια και τις άλλες περιουσίες τους στην Ανατολική Θράκη ως προϋπόθεση για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.
Παρόλο που οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ διαψεύστηκαν από τη βουλγάρικη κυβέρνηση κατόπιν διαβήματος της Άγκυρας, η κοινή γνώμη της Βουλγαρίας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των αποζημιώσεων, οι οποίες υπολογίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το βουλγάρικο Τύπο.
Στη συνάντηση Παρβάνοφ-Νταβούτογλου υπογραμμίστηκε η δυνατότητα συμμετοχής των δύο χωρών στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο. Ο Βούλγαρος πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης σχεδίου σύνδεσης των δικτύων μεταφοράς αερίου των δύο χωρών, όπως και εφοδιασμού της Βουλγαρίας με υγροποιημένο αέριο από το Κατάρ μέσω της Τουρκίας.
Ο κ. Παρβάνοφ εξέφρασε ικανοποίηση για την αποσαφήνιση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, του θέματος που αφορά στο σχέδιο κατασκευής φράγματος στον διασυνοριακό ποταμό Τούντζα (όπως επιμένει η τουρκική πλευρά με την ελπίδα να περιορίσει τις διαστάσεις των πλημμυρών στην Ανατολική Θράκη κάθε άνοιξη). Ο ίδιος ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν από κοινού σε χειρονομία καλής θέλησης, δια της οποίας η Βουλγαρία θα προτείνει να ενταχτεί στη λίστα των μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ ένα αρχαίο τζαμί στην Φιλιππούπολη, ενώ η Τουρκία θα αναλάβει αντίστοιχη χειρονομία καλής θέλησης για την εκκλησία «Άγιος Στέφανος» στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μεταβίβασε στον Βούλγαρο πρόεδρο την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ να λάβει μέρος σε διεθνές πολιτιστικό φόρουμ στην Άγκυρα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, επίσης, την επίσκεψη του κ. Γκιούλ στη Βουλγαρία το ερχόμενο Οκτώβριο.
Το πρόγραμμα του κ. Νταβούτογλου στη Βουλγαρία περιλαμβάνει ακόμη, συνομιλίες με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Νικολάι Μλαντένοφ και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και άλλους επισήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...