Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Το FBI πιάνει "φιλίες" μέσω του Facebook

Οι εγκληματίες στις ΗΠΑ που είναι αρκετά κουφιοκεφαλάκηδες για να καυχιούνται για τις απατεωνιές τους μέσω Facebook το επόμενο «αίτημα φιλίας» που θα πρέπει να περιμένουν είναι αυτό από το FBI! Οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες χρησιμοποιούν τα sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το LinkedIn, το MySpace και το Twitter, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για αποδεικτικά στοιχεία και μάρτυρες σε διάφορες υποθέσεις.

Οπως προκύπτει από έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Electronic Foundation Frontier, οι πράκτορες του FBI προσεγγίζουν υπόπτους μέσω αυτών των sites για να συλλέγουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Η οργάνωση έχει στα χέρια της εσωτερική εγκύκλιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά την εκπαίδευση των πρακτόρων, με τίτλο «Τμήμα Συλλογής και Χρήσης Στοιχείων από Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης», η οποία αναφέρει ότι μυστικοί πράκτορες του FBI και άλλων υπηρεσιών έχουν φτιάξει πλαστά προφίλ και πλευρίζουν μέσω αυτών υπόπτους.

Είναι αλήθεια ότι οι αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια τα διάφορα chatrooms του Ιντερνετ για να εντοπίσουν διακινητές παιδοπορνογραφικού υλικού, ενώ με ένα απλό ένταλμα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία των e-mails υπόπτων και κατηγορουμένων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που διέρρευσε, οι πράκτορες παροτρύνονται από την υπηρεσία τους να βλέπουν μία-μία τις φωτογραφίες των υπόπτων προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν όπλα, κοσμήματα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία συμμετοχής σε ληστείες ή κλοπές, ενώ μπορούν να διασταυρώσουν τα άλλοθί τους με αυτά που έχουν γράψει κατά καιρούς στο status τους, αλλά και να ψάξουν τις λίστες με τους φίλους τους για να βρουν τυχόν μάρτυρες και πληροφοριοδότες.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα επισημαίνεται ότι το Facebook συχνά συνεργάζεται με τις Αρχές σε αιτήματα που έχουν τη μορφή του κατεπείγοντος. Από την άλλη όμως, σε αυτά τα sites ξεκαθαρίζουν ότι απαγορεύεται κάποιος να δημιουργήσει προφίλ με ψεύτικα στοιχεία. Αυτός ο κανόνας φαίνεται να παρακάμπτεται συστηματικά από τους πράκτορες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όπως διατηρούν κρυφή την ταυτότητά τους στις κανονικές έρευνές τους, το ίδιο πρέπει να κάνουν και στις ψηφιακές.  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...