Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Η «ειδική σχέση» Ουάσιγκτον και Λονδίνου έχει τελειώσει, λένε Βρετανοί βουλευτές

Η περίοδος της «ειδικής σχέσης» μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου έχει παρέλθει, υποστηρίζει η Επιτροπή Εξωτερικών της βρετανικής Βουλής, η οποία ζητά από τη Βρετανία «να είναι πιο πρόθυμη να πει όχι» στις ΗΠΑ.
Σε έκθεση της Επιτροπής που δημοσιεύεται την Κυριακή, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δείχνει λιγότερο σεβασμό και να είναι πιο πρόθυμο να πει όχι στις ΗΠΑ όταν τα συμφέροντα μας αποκλίνουν».

Οι βουλευτές συμφωνούν πως ο δεσμός των δύο χωρών είναι «βαθύς και πολύτιμος, αλλά ο όρος της ειδικής σχέσης με την ιστορική της έννοια, για να περιγράψει τη συνολική σχέση που εξελίσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παραπλανήσει και σας συνιστούμε να την αποφύγετε» υπογραμμίζουν ακόμη οι βουλευτές.
Ο όρος δημιουργήθηκε από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υιοθετήσει μία πιο ρεαλιστική πολιτική προσέγγιση σε ότι αφορά στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, έχοντας επίγνωση «των ορίων μας και των εθνικών μας συμφερόντων» συνεχίζουν οι βουλευτές, οι οποίοι σημειώνουν επίσης ότι η κοινή γνώμη συσχετίζει τη συνεργασία ΗΠΑ και Βρετανίας με την υποστήριξη στον πόλεμο στο Ιράκ.
«Η αντίληψη ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν ένα δουλοπρεπές σκυλάκι στην αμερικανική κυβέρνηση κατά τον πόλεμο στο Ιράκ είναι διαδεδομένη τόσο εντός Βρετανίας όσο και στο εξωτερικό» υπογραμμίζουν οι βουλευτές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αντίληψη «που βλάπτει σοβαρά το βρετανικό κύρος και τα βρετανικά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...