Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο καλεί η Μέρκελ την Τουρκία

Την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης με το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία αξίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο σημερινής επίσκεψής της στην Άγκυρα, εξακολουθώντας ταυτόχρονα να απορρίπτει πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο παραμένει από το 2005 «παγωμένος» αριθμός κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ.
Κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία η Μέρκελ επέμεινε στη θέση της περί «προνομιακής σχέσης» της Τουρκίας με την ΕΕ αντί για πλήρη ένταξη. Η τουρκική πλευρά απορρίπτει την «ειδική σχέση», κατηγορώντας τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι παραβιάζουν την αρχή της ισότητας των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Η Άγγελα Μέρκελ έφθασε σήμερα στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη η οποία αναμένεται ότι θα επισκιαστεί από τις διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη.
Αύριο Τρίτη η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα μεταβεί σ' ένα τοπικό γερμανικό σχολείο και θα συναντηθεί με τούρκους και γερμανούς επιχειρηματίες.
Η προηγούμενη φορά που είχε επισκεφθεί η Μέρκελ την Τουρκία ήταν τον Οκτώβριο του 2006.
Η γερμανίδα καγκελάριος έχει κάνει σαφές ότι προτιμά να δοθεί στην Τουρκία μια «προνομιακή σύμπραξη» με την ΕΕ, παρά να ενταχθεί στην ένωση η χώρα αυτή. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

«Προνομιακή σύμπραξη, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Εγκεμέν Μπαγκίς, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Γι' αυτό δεν παίρνουμε στα σοβαρά την επιλογή αυτή, επειδή δεν είναι νομικά θεμελιωμένη. Μερικές φορές αισθάνομαι προσβεβλημένος που μου προσφέρουν κάτι το οποίο δεν υπάρχει».
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη χώρα αυτή. Η θέση αυτών των τούρκων μεταναστών αποτελεί άλλο ένα ζήτημα διαφωνίας ανάμεσα στην Μέρκελ και τους τούρκους ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...