Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Χαστούκι στον Σαρκοζί η απόφαση για τη μπούρκα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας προειδοποίησε σήμερα ότι η πλήρης απαγόρευση του ισλαμικού μανδύα που καλύπτει όλο το σώμα (μπούρκα) μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματική.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του ενδύματος.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι ακόμη και μια περιορισμένη απαγόρευση, και όχι ολική, θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με την απόφασή του, η πλήρης απαγόρευση θα μπορούσε να θεωρηθεί αντισυνταγματική και να βρεθεί ότι παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστασία των Ανθρωπινων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επισήμανε ότι «μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας και για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος» μπορεί να εξυπηρετήσει ως νομική βάση για την απαγόρευση της μπούρκας αλλά μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες από άποψη χρόνου και τόπου».

Ύστερα από τη γνωμάτευση του Συμβουλίου, που αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των νόμων, θεωρείται απίθανο ο Σαρκοζί να προχωρήσει στην συζήτηση και ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου με το οποίο θα απαγορεύει τη χρήση της μπούρκας στη Γαλλία.

«Ο ολόσωμος μανδύας είναι αντίθετος στην αξιοπρέπεια των γυναικών. Η απάντηση είναι να τον απαγορεύσουμε. Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα είναι σύμφωνο με τις αρχές της νομοθεσίας μας», επισήμανε ο Σαρκοζί στις 24 Μαρτίου, μετά την μεγάλη ήττα του κόμματός του στις περιφερειακές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...