Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μέτρα κατά της διαφθοράς των πολιτικών ανακοίνωσε ο Ολάντ

Νόμο για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των πολιτικών θα προωθήσει η γαλλική κυβέρνηση, ενώ θα απαγορεύσει σε όσους έχουν καταδικαστεί για διαφθορά ή φοροδιαφυγή να κατέχουν δημόσια αξιώματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ολάντ είπε ότι ο πρώην υπουργός, που παραδέχθηκε ότι διατηρούσε λογαριασμό στο εξωτερικό «δεν προστατεύτηκε από το κράτος».

Παράλληλα, ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα, στόχος των οποίων είναι να καταπολεμηθεί η διαπλοκή μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων συμφερόντων.

«Δηλώνω εδώ ότι ο Ζερόμ Καϊζάκ δεν έτυχε καμίας προστασίας, εκτός από το τεκμήριο της αθωότητας, και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση κατόπιν αιτήματός μου μόλις ξεκίνησε η δικαστική έρευνα» είπε ο γάλλος Πρόεδρος εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για «ένα ασυγχώρητο λάθος [...] μια προσβολή απέναντι στη Δημοκρατία».

Το πρώτο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ολάντ, θα είναι η υποβολή στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, εντός των ερχόμενων εβδομάδων, ενός νομοσχεδίου στόχος του οποίου θα είναι να διασφαλιστεί η δημοσιοποίηση και ο έλεγχος του πόθεν έσχες των υπουργών και όλων των βουλευτών.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται να κατέχουν δημόσια αξιώματα οι αιρετοί που θα καταδικάζονται για φοροδιαφυγή ή για υποθέσεις διαφθοράς, πρόσθεσε ο Ολάντ, σημειώνοντας: «Η Δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας».

Δηλώνοντας ότι θέλει να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός του καλοκαιριού θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου των Δικαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...