Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ο γιός του Τρουντό εξελέγη πρόεδρος των Φιλελευθέρων του Καναδά

Δάκρυα χαράς της Μάργκαρετ Σινκλέρ για την εκλογή του γιού της Τζάστιν Τρουντό στην προεδρία του Φιλελεύθερου Κόμματος του Καναδά.

Ο βουλευτής Τζάστιν Τρουντό, γιος του πρώην Πρωθυπουργού, Πιέρ Τρουντό, εξελέγη στην προεδρία του ομοσπονδιακού Φιλελεύθερου Κόμματος του Καναδά με 80%, σε 308 εκλογικές περιφέρειες από τον πρώτο κιόλας γύρο της ψηφοφορίας, σε μία εσωκομματική αναμέτρηση που έγινε αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και συγκέντρωσε 104.552 ψηφοφόρους. 

Ο 41χρονος (γεννήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1971) Τρουντό, που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο Μόντρεαλ το 2008, κατά την πεντάμηνη προεκλογική περιοδεία του στον Καναδά κέρδισε εύκολα -όπως δείχνει το αποτέλεσμα- τις καρδιές των ψηφοφόρων του κόμματος.

Τώρα όμως αντιμετωπίζει την πρόκληση, μέσα στην επόμενη διετία να ξαναδώσει πνοή στο κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο έπεσε στην τρίτη θέση στις εκλογές του 2011 χάνοντας ακόμη και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μοιράζονταν (εκ περιτροπής...) στο παρελθόν με το Συντηρητικό κόμμα.

Μετά την επισημοποίηση της νίκης Τρουντό, αργά το βράδυ της Κυριακής, το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει: «Ο Τζάστιν Τρουντό μπορεί να έχει ένα δημοφιλές επίθετο, αλλά σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, δεν διαθέτει την κρίση ή την εμπειρία να γίνει πρωθυπουργός».

Ο χαρισματικός Τζάστιν, πρωτότοκος γιος του Πιέρ Ελιοτ Τρουντό και της ζωηρής Μάργκαρετ Σινκλέρ -Τρουντό, αντλεί πολιτικό παρελθόν όχι μόνον από τον διάσημο πατέρα του, αλλά και από τον παππού (πατέρα της μητέρας του) του Τζίμι Σινκλέρ, ο οποίος υπήρξε για 18 χρόνια σημαντικός βουλευτής των Φιλελευθέρων (1940-1958) στην περιοχή του Βανκούβερ.

Ο ίδιος ο Τρουντό -μιλώντας και για την οικογενειοκρατία- δήλωσε: «Μοιάζω περισσότερο με τον παππού μου, Τζίμι Σινκλέρ, ο οποίος ήταν ένα καλό στέλεχος του κόμματος και ο οποίος αντιλαμβανόταν την ανάγκη μιας οργάνωσης που ενώνει, εμπνέει και αγκαλιάζει τους Καναδούς».

Στους κερδισμένους της εκλογής του Τζάστιν Τρουντό, μπορεί να υπολογιστεί και η ελληνική παροικία καθώς ο νέος πρόεδρος των Φιλελευθέρων εκλέγεται στην περιοχή Παπινό, κομμάτι της οποίας είναι το ελληνοκρατούμενο Πάρκ Εξτένσιον του Μοντρεάλ, κερδίζοντας το σύνολο σχεδόν των ψήφων των ομογενών.

Ο Τζάστιν, έχει στενούς δεσμούς με την παροικία, συμμετέχει στις εθνικές γιορτές των Ελλήνων και παρακολουθεί από κοντά τα ελληνικά κοινοτικά δρώμενα. Μαζί με τον γιο του, Ξαβιέ, μάλιστα, βρέθηκε στην πρόσφατη παρέλαση για την 25η Μαρτίου, στη λεωφόρο Ζαν Ταλόν.

Μιά ζωή σαν μυθιστόρημα

Ο Τζάστιν Τρουντό υπήρξε «πορφυρογέννητος». Γεννήθηκε στην πρωθυπουργική αυλή της Οττάβας τα Χριστούγεννα του 1971 μέσα στον πρωτοσέλιδο έρωτα των γονιών του, τού 51χρονου τότε πρωθυπουργού Πιέρ Έλλιοτ Τρουντό και της 29χρονης χίπισσας (και θρυλικής για τις απιστίες της) Μάργκαρετ Σινκλέρ.

Ήταν το παιδί των κάρτ ποστάλ, το ζηλευτό αγοράκι για το οποίο γιαγιάδες και μαμάδες έπλεκαν πουλόβερ και κασκόλ στέλνοντάς τα ως δώρα στο πρωθυπουργικό ζεύγος. Η «τρουντομάνια» βρισκόταν στο απόγειό της...

Ο Τζάστιν μεγάλωσε στις πρωθυπουργικές αυλές, βιώνοντας το τραυματικό διαζύγιο των γονιών του, όπως κάθε άλλο φυσιολογικό παιδί, μόνο που ως τα 13 του χρόνια είχε συνοδεύσει τον πατέρα του στα πρωθυπουργικά ταξίδια γνωρίζοντας 51 χώρες του κόσμου.

Ο πατέρας του -θρύλος για πολλές γενιές καναδών- θεωρείται μέχρι σήμερα ο σημαντικότερος πολιτικός της νεώτερης ιστορίας της χώρας, την οποία κυβέρνησε για 16 ολόκληρα χρόνια. Με μία σύντομη διακοπή, από το 1968 έως το 1984.

Μαζί με τους δύο αδελφούς του, τον Σάσα και τον Μάικλ, ο Τζάστιν μεγάλωσε υπό την αυστηρή επιτήρηση του πατέρα του, ο οποίος επέβλεψε την ανάπτυξη των γιων του στη μονογονεϊκή οικογένεια, μετά το διαζύγιό του με τη Μάργκαρετ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, γνωστός για τη συντηρητική ανατροφή που έδωσε στα παιδιά του, τα οδήγησε από νωρίς στα σπορ, ακολουθώντας (φίλος γνωστός της Ελλάδας, άλλωστε...) το αρχαίο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Ωστόσο, ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας φαίνεται πως δεν είχε βάλει στον νου του να γίνει πολιτικός, παρότι η προσωπική γοητεία του και η λάμψη του οδηγούσαν τα μέλη της οικογένειας Σινκλέρ, αλλά και τους φίλους του αείμνηστου πρωθυπουργού, να ελπίζουν πως μια μέρα ο Τζάστιν θα αναλάμβανε το πηδάλιο του κόμματος των Φιλελευθέρων και μετά του Καναδά.

Έτσι, ο Τζάστιν πέρασε μια ανέμελη εφηβεία και μια πιο ανέμελη πρώτη νεότητα. Ερωτεύθηκε, απογοητεύθηκε, πήρε το πρώτο πτυχίο του στις Καλές Τέχνες, το δεύτερο πτυχίο στην Εκπαίδευση, παράτησε το Πολυτεχνείο, παράτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα. Έγινε το άστατο πλουσιόπαιδο, που δεν εμπιστευόταν κανείς, παρά μόνο τα ταμπλόιντ των οποίων ήταν το αγαπημένο θέμα, το εμπορικό εξώφυλλο.

Έκανε τον προπονητή στο σνόουμπορντ, τον δημοσιογράφο, τον εκφωνητή του ραδιοφώνου και κατέληξε ότι τίποτε από αυτά δεν ταίριαζε στον ανήσυχο χαρακτήρα του.

Όταν παντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Σοφί Γκρεγκουάρ, έβαλε πλώρη να γίνει ένας καλός σύζυγος, ένας άξιος πατέρας κι ένας σοβαρός πολιτικός. Έτσι, άρχισε τις περιοδείες και τις ομιλίες συγκεντρώνοντας χρήματα για την πολιτική του καριέρα.

Ο Τζάστιν επέδειξε τις αρετές ενός πολλά υποσχόμενου πολιτικού, όταν εκφώνησε έναν συγκινητικό και πολιτικό ταυτόχρονα επικήδειο στην κηδεία του πατέρα του, Πιέρ Έλλιοτ Τρουντό που πέθανε το 2000 σε ηλικία 80 χρονών.
Τα λόγια του καθήλωσαν στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμύρια θεατές, που διέγνωσαν πως μια μέρα θα γινόταν ο νέος ηγέτης του Καναδά.

Εκείνος σχεδίασε προσεκτικά τα επόμενα βήματα της πολιτικής καριέρας του: Όταν το 2007 ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Στεφάν Ντιον τού αρνήθηκε την εύκολη έδρα του Ουτρεμόντ, ο νεαρός γόνος Τρουντό έτρεξε για το χρίσμα του βουλευτή στην περιοχή Παπινό. Στις 8 Οκτωβρίου 2008 κέρδισε την έδρα της Παπινό, ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων είχε σοβαρές απώλειες και επανεξελέγη το 2011 με το κόμμα του να καταβυθίζεται στις εθνικές εκλογές και να ανοίγει η διαδικασία αλλαγής στην ηγεσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...