Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Χοροί και πανηγύρια στην πλατεία Τραφάλγκαρ για το θάνατο της Θάτσερ


Ο θάνατος της Θάτσερ είναι σίγουρα απ' τους πιο συζητημένους, όπως ήταν και η ίδια της η ζωή. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έχει φανατικούς φίλους και αναμφισβήτητα φανατικούς εχθρούς, οι οποίοι... γιόρτασαν το θάνατό της.

Λίγες μέρες πριν από την κηδεία της, οι Άγγλοι επέλεξαν μια σημαδιακή πλατεία για τον κινηματικό αγώνα των Άγγλων για να πραγματοποιήσουν τη δική τους εκδήλωση για το θάνατο της Θάτσερ. Εκεί, που το 1990 υπήρχαν έντονες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές που εναντιώνονταν στην πολιτική της. Στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου.

Οι φοιτητές, οι ακτιβιστές και οι αριστεροί, συνάντησαν τους πρώην ανθρακωρύχους (που συμμετείχαν στην πολύμηνη απεργία τη δεκαετία του 80, όταν η Θάτσερ έκλεισε πολλά ορυχεία) και μαζί με πολίτες όλων των ηλικιών χόρευαν μέσα στη βροχή με σφυρίχτρες και κόρνες, με την εκδήλωση να μετατρέπεται σε πάρτι. Η αστυνομική παρουσία φυσικά ήταν έντονη, ενώ σημειώθηκαν κάποιοι διαπληκτισμοί που έληξαν με τη σύλληψη εννέα άτομα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν μεθυσμένα, με την κατηγορία της διατάραξης δημοσίας τάξης.

«Ζούμε σε μια δημοκρατία όπου οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν ό,τι θέλουν», όμως «αυτό που δεν μπορούν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν το θάνατο ενός ηλικιωμένου ατόμου, για να ξεκινήσουν μια εξέγερση». δήλωσε στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ενώ είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές για αποφυγή των υπερβολών.

Η ομπρέλα της Σκωτσέζας καλλιτέχνιδος Σίγκριντ Χόλμγουντ έγραφε "Ding Dong" και παρέπεμπε ξεκάθαρα στο τραγούδι που συσπείρωνε τους αντιπάλους της Θάτσερ, «Ding dong η μάγισσα είναι νεκρή» από τον Μάγο του Οζ.

Η ίδια σημειώνει πως: «Ήρθα σήμερα, δεν θα έλεγα για να γιορτάσω, αλλά για να διαμαρτυρηθώ για τα εκατομμύρια από το δημόσιο χρήμα που δαπανώνται για την κηδεία, όταν υπάρχουν περικοπές που επηρεάζουν ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες».

«Πολύ χαρούμενος» στην είδηση του θανάτου της Θάτσερ, μιας «τρομερής γυναίκας», όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντάγκλας, πρώην ανθρακωρύχος και μέλος της Εθνικής Ένωσης Εργατών των Ορυχείων του Γιορκσάιρ.«Είμαστε απόλυτα εξοργισμένοι που προβάλλονται στην τηλεόραση εικόνες ότι το σύνολο της χώρας είναι σε πένθος», πρόσθεσε.

Πολλές είναι οι προσωπικότητες που θα παραστούν στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου. Χαρακτηριστικά θα παραβρεθούν η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Τζον Μέιτζορ και σχεδόν ακόμα 2.000 άτομα.

Απόντες από την κηδεία θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, οι οποίοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν για λόγους υγείας, η Νάνσι Ρίγκαν, σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, όπως και οι δυο πρόεδροι Μπους.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να απαγγέλλει, σύμφωνα με μία από τις τελευταίες επιθυμίες της Θάτσερ, τμήμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη και συγκεκριμένα το στίχο 14.1: «Αφήστε την καρδιά σας, δεν είναι ταραγμένη, έχει πίστη στο Θεό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...