Σάββατο 20 Απριλίου 2013

CNN: Πώς και γιατί τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να αιματοκυλήσουν τη Βοστώνη


Αίσιο τέλος είχε η καταδίωξη του 19χρονου Τσετσένου που -μαζί με τον αδελφό του- φέρονται ως οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου στη Βοστώνης. Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται να έχει πλέον σημασία είναι το γιατί οι δύο Τσετσένοι αδελφοί, Τάμερλαν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ, αποφάσισαν να «βάψουν» με αίμα αθώων μία μεγάλη αθλητική εκδήλωση, όπως είναι ο Μαραθώνιος του Βοστώνης. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει πως παραμένουν «αναπάντητα ερωτήματα» για τα κίνητρα των δραστών.

Από την άλλη πλευρά, δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNN επιχειρεί να εξετάσει τα αίτια των δραστών αλλά και τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν, στηριζόμενο στην εμπειρία που υπάρχει από προηγούμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα θέτει τα παρακάτω ερωτήματα, δίνοντας τις αντίστοιχες απαντήσεις.

1. Πώς θα μπορούσε κάποιος που μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνει τρομοκράτης;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι εύκολη, καθώς υπάρχει προηγούμενο: μεταξύ άλλων, ο Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, ο οποίος σκότωσε 13 ανθρώπους στο Τέξας το 2009, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια. Μάλιστα, ορισμένοι από τους τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου με θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ, από τους οποίους παίρνουν συμβουλές και οδηγίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές της υπόθεσης σίγουρα θα εξετάσουν προσεκτικά τα e-mails των δύο αδελφών, για να δουν εάν αυτά συνδέονται με ισλαμιστές μαχητές ή κληρικούς, καθώς και εάν ο τελικός σύνδεσμος είναι η Αλ Κάιντα. Βεβαίως, είναι πιθανόν τα δύο αδέλφια να οδηγήθηκαν σε αυτήν την κίνηση χωρίς εξωτερική επιρροή.

2. Πώς μπορούν τα σχόλια για τους δύο αδελφούς να αναφέρουν πως ήταν «καλά παιδιά», τη στιγμή που φαίνεται να διέπραξαν μαζική δολοφονία;

Ο Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν, ένας από τους βομβιστές του Λονδίνου, που σκότωσαν 52 ανθρώπους το 2005, ήταν ένας αγαπητός δάσκαλος σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη του Λιντς, διδάσκοντας σε παιδιά με αναπτυξιακά προβλήματα. Μάλιστα, τα σχόλια των συναδέλφων του προς το πρόσωπό του ήταν ιδιαιτέρως θετικά.

3. Οι δύο αδελφοί είχαν εκπαιδευτεί σχετικά με εκρηκτικές ύλες;

Φαίνεται απίθανο να ενεργοποιούν με επιτυχία θανατηφόρες βόμβες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς κάποιο είδος εκπαίδευσης ή πρακτικής. Εάν κάποιος θέλει οδηγίες για να φτιάξει μία βόμβα, μπορεί να βρει «συνταγές» στο Διαδίκτυο: ωστόσο, στην πραγματικότητα, η δημιουργία αποτελεσματικών βομβών είναι γενικά μια ικανότητα που απαιτεί εκπαίδευση ή πρακτική – ακόμα και έτσι όμως, δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία της έκρηξης.

4. Το κίνητρο της πράξης τους σχετίζεται με το γεγονός πως είναι Τσετσένοι;

Για αυτά τα παιδιά που ανήκουν στη νέα γενιά των ξένων που γίνονται Αμερικανοί πολίτες, η πολιτική κατάσταση της πρώτης πατρίδας τους μπορεί μερικές φορές να είναι πιο σημαντική από ό,τι για τους γονείς τους που διέφυγαν από το χάος που επικρατεί στις χώρες καταγωγής τους (ελπίζοντας να βρουν ασφάλεια στις ΗΠΑ).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το FBI είχε πάρει συνέντευξη από τον Τάμερλαν Τσαρνάεφ το 2011, έπειτα από πληροφορίες ότι ήταν «οπαδός του ριζοσπαστικού Ισλάμ». Μήπως αυτή η πληροφορία προέρχονταν από τη Ρωσία που βρίσκεται σε διαμάχη με την Τσετσενία;

5. Οι δράστες σκοπεύουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ή των συνεπειών τους;

Φαίνεται συγκλονιστικό για πολλούς ότι τα δύο αδέλφια μπορεί να φορούσαν «γιλέκα αυτοκτονίας» κατά τη διάρκεια της μάχης τους με τους αστυνομικούς, ωστόσο το γεγονός είναι πως πολλοί πολίτες και κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να πεθάνουν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων. Μάλιστα, υπάρχουν και παραδείγματα τρομοκρατών που δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν τα γιλέκα, επειδή συνελήφθησαν από την αστυνομία.

6. Τα αδέλφια έδρασαν μόνα τους, χωρίς καμία βοήθεια;

Οι δύο δράστες θεωρούνται ως υπεύθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης που σκότωσαν 3 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 200, καθώς και για τη δολοφονία ενός αστυνομικού στο MIT. Αν και «έπραξαν πολλά», οι αρχές της Βοστώνης σημειώνουν πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» πως βοηθήθηκαν από άλλους. Υπενθυμίζεται πως ο Χασάν ήταν εντελώς μόνος του το 2009, όμως κατάφερε να σκοτώσει 13 άτομα σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση που είχε αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

7. Πόσο ασυνήθιστο είναι για δύο αδέλφια να πραγματοποιούν μαζί μία τρομοκρατική επίθεση;

Καθόλου ασυνήθιστο. Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ, κατά την 11η Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν τρία ζεύγη αδελφών μεταξύ των 19 αεροπειρατών.

Πώς συνελήφθη ο 19χρονος

Μια πληροφορία από έναν κάτοικο, ο οποίος παρατήρησε αίμα έξω από την αυλή ενός σπιτιού, οδήγησε το FBI στον εντοπισμό και τη σύλληψη του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που εντοπίστηκε στην πρύμνη ενός σκάφους, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στην αυλή ενός σπιτιού σε προάστιο της Βοστώνης.

Ο νεαρός ήταν τραυματισμένος και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης εξαιτίας αιμορραγίας, δήλωσε η κρατική αστυνομία.

Υπό κράτηση τρεις ύποπτοι

Τρεις ακόμα ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση και ανακρίνονται στο Νιου Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης. Η ανακοίνωση έγινε λίγα  λεπτά αφότου η αστυνομία συνέλαβε τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Δύο άνδρες και μία γυναίκα ανακρίνονταν από το FBI «βάσει υποθέσεων πως συνεργάζονταν με τον δεύτερο ύποπτο», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Νιού Μπέντφορντ, Ρόμπερτ Ρίτσαρντ.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...