Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Έξι Αμερικανοί νεκροί μετά από δύο επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Έξι Αμερικανοί, τρία μέλη της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν και τρεις πολίτες, σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ISAF, η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, έχει να υποστεί τέτοιες απώλειες εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες. Στις 8 Ιουλίου πέρυσι, επτά στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά επεισόδια, επίσης στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Η πιο φονική σημερινή επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Ζαμπούλ στο νότιο Αφγανιστάν. «Τρία μέλη της Isaf και δύο πολίτες που ανήκαν στο συνασπισμό σκοτώθηκαν σε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Isaf.

Εκπρόσωπος της Isaf δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Μία δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά στο ανατολικό Αφγανιστάν, προκάλεσε το θάνατο ενός αμερικανού πολίτη, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε ένα ανακοινωθέν χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την ευθύνη για την επίθεση στη Ζαμπούλ ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έκαναν λόγο στην ιστοσελίδα τους Φωνή του Τζιχάντ για μια «καρποφόρα επίθεση μάρτυρα» η οποία έγινε καθώς «ο επαρχιακός κυβερνήτης πλησίαζε μια συγκέντρωση των ξένων εισβολέων για να επισκεφθεί ένα νεοκατασκευασθέν νοσοκομείο».

Από το επεισόδιο υπήρξαν επίσης θύματα μεταξύ των αφγανών αμάχων, ανέφερε η Isaf.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που ζήτησε ανωνυμία, «ένα αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά εξερράγη το πρωί του Σαββάτου στον τομέα Καλάτ (πρωτεύουσα της επαρχίας Ζαμπούλ) κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής του ΝΑΤΟ» προκαλώντας «σημαντικό αριθμό θυμάτων».

Στη Ζαμπούλ σταθμεύουν Ρουμάνοι και αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Isaf. «Υπήρξε μια επίθεση αυτοκτονίας λίγο μετά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου» συνέχισε ο τοπικός αξιωματούχος.

«Βρισκόμασταν καθ΄οδόν προκειμένου να λάβουμε μέρος σε ένα προγραμματισμένο γεγονός όταν ακούστηκε μια ανάφλεξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή μας. Υπήρχαν οχήματα και ξένοι στρατιώτες κοντά στον τόπο της έκρηξης» δήλωσε στο AFP ο Άσραφ Νασίρι, κυβερνήτης της Ζαμπούλ.

«Ένας γιατρός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν και δύο από τους σωματοφύλακές μου τραυματίστηκαν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, 11 «εισβολείς» σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν, ενώ ένας φρουρός του κυβερνήτη σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...