Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Επιδείνωση της ύφεσης στην Ισπανία το 2013

Οι νέες αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις της Τράπεζας της Ισπανίας αποτελούν αυστηρή προειδοποίηση προς την ισπανική κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της αναθεωρημένες προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ισπανικής οικονομίας.

Στην ετήσια αναθεώρηση των οικονομικών της προβλέψεων η Τράπεζα της Ισπανίας ευθυγραμμίστηκε χθες σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέποντας επιδείνωση της ύφεσης στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2013, ενώ η Κομισιόν και αυτή τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω τις δικές της προβλέψεις κάνοντας λόγο για ύφεση 1,4% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, η ισπανική κυβέρνηση ακόμη προβλέπει ότι η ύφεση το 2013 δεν θα ξεπεράσει το 0,5%, ποσοστό που από την αρχή είχε θεωρηθεί από το σύνολο των οικονομικών αναλυτών ως υπερβολικά αισιόδοξο. Η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών θεωρεί ότι η ισπανική οικονομία θα δυσκολευτεί να βγει από τη δεύτερη ύφεση μετά το 2009 εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της εσωτερικής ζήτησης αλλά και του αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας οι παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη θα βαρύνουν σημαντικά την οικονομία στις αρχές του 2013, ενώ αναμένεται σταθεροποίηση της οικονομίας προς το τέλος του έτους. «Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν τη διαδικασία της απομόχλευσης, τα νοικοκυριά είδαν αξιοσημείωτη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο που οδηγεί στη βιωσιμότητα ενώ ο τομέας των ακινήτων δεν έχει ακόμη φτάσει στο πάτο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας. Τα στοιχεία της ΤτΙ υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το α’ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όταν η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2009. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, η οικονομία της χώρας αναμένεται να καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ το 2014, μετά από δύο χρονιές με αθροιστική ύφεση 2,8% του ΑΕΠ (2012-2013). Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών κ. Λουίς ντε Γκίντος προέβλεψε την Κυριακή ότι η ισπανική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2013 και ότι το 2014 θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης σχεδόν 1% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά την ανεργία, η Τράπεζα της Ισπανίας προέβλεψε ότι αναμένεται να φτάσει στο ύψος ρεκόρ του 27,1% στη διάρκεια του 2013, από 26% που είναι σήμερα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Μαδρίτης αναμένεται να μειωθεί στο 6% μέχρι το τέλος του έτους και στο 5,9% στο τέλος του 2014, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το στόχο του 4,5% που έχει θέσει στην Μαδρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup. Ηδη η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη προκειμένου ν’ αποσπάσει μια ακόμη επέκταση της προθεσμίας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά προτίμηση μέχρι το τέλος του 2016. Με τα σημερινά δεδομένα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014. Τον περασμένο χρόνο η ισπανική κυβέρνηση κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 9,4% το 2011 στο 6,7% (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών) μέσω πέντε αλλεπάλληλων πακέτων λιτότητας που υιοθέτησε στην διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, η ισπανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε χθες ότι πολλά από τα έκτακτα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να γίνουν μόνιμα προκειμένου να συνεχιστεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...