Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Λονδίνο: Βρέθηκαν σκελετοί από την εποχή της πανούκλας του 14ου αιώνα


Αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής


Ακόμη μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη-μετά τα λείψανα του Ριχάρδου του Γ'- έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Βρετανία. Αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν άγνωστο χώρο ταφής στο Λονδίνο, όπου εικάζεται ότι έχουν ταφεί περίπου 50.000 άνθρωποι που πέθαναν από πανώλη το 14ο αιώνα.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών για ένα νέο μεγάλο έργο των βρετανικών σιδηροδρόμων, κάτω από τον δρόμο στην περιοχή Φάρινγκτον του κεντρικού Λονδίνου. Σε βάθος 2,5 μέτρων βρέθηκαν δεκατρείς σκελετοί, τοποθετημένοι σε δύο σειρές. Τα ιστορικά αρχεία έδειξαν ότι η περιοχή, η οποία περιγράφεται ως "νεκρή ζώνη", στέγαζε κάποτε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κοιμητήριο για τα θύματα της βουβωνικής πανώλης, ασθένεια από την οποία έχασε τη ζωή του περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας μετά το 1348, οπότε και εκδηλώθηκε.

"Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το βάθος στο οποίο ενταφιάστηκαν, τα κεραμικά σκεύη που βρέθηκαν μαζί με τους σκελετούς και ο τρόπος που οι σκελετοί ήταν τοποθετημένοι, όλα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τμήμα κοιμητηρίου για έκτακτες ανάγκες του 14ου αιώνα", δήλωσε ο Τζέι Κάρβερ, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων της Crossrail's. Τα αρχεία που διασώζονται υποδεικνύουν ότι μέχρι και 50.000 θύματα ενταφιάστηκαν μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια στο κοιμητήριο του Φάρινγκτον.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι οι σκελετοί, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για να υποβληθούν σε εξετάσεις, θα ρίξουν φως στο DNA της πανώλης και θα επιβεβαιώσουν τις ημερομηνίες ταφής.Το νέο εύρημα ενδέχεται να είναι η δεύτερη σημαντική μεσαιωνική ανακάλυψη στην Αγγλία το τελευταίο διάστημα καθώς τον περασμένο μήνα η σκαπάνη εντόπισε -κάτω από χώρο στάθμευσης- τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου του Γ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη το 1485.

Το έργο της Crossrail-- μια νέα γραμμή Ανατολής-Δύσης, κάτω από το κεντρικό Λονδίνο, με πρόσβαση στον υπόγειο, που θα ανοίξει το 2018 και θα είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Ευρώπη--έχει ήδη φέρει στο φως σκελετούς από τουλάχιστον 300 τάφους σε κοιμητήριο κοντά στην διαβόητη ψυχιατρική κλινική του κεντρικού Λονδίνου Μπέντλαμ. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...