Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Εξαγριωμένοι οπαδοί πυρπόλησαν κτίρια στο Κάιρο


Η έδρα της Αιγυπτιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πυρπολήθηκε σήμερα στο Κάιρο, καθώς και κτίρια που ανήκουν στη λέσχη της αστυνομίας, λίγο μετά την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που επικύρωσε τη θανατική καταδίκη η οποία είχε επιβληθεί σε 21 εκ των 73 κατηγορουμένων στη δίκη για τα αιματηρά επεισόδια πέρυσι σε γήπεδο του Πορτ-Σάιντ μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα. Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στις συγκρούσεις με την αστυνομία κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Το θύμα, κατά τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, «πέθανε από ασφυξία» μέσα στο ασθενοφόρο καθώς εισέπνευσε τα αέρια των δακρυγόνων που πέταξε η αστυνομία, η οποία αντιμετώπιζε πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες, σύμφωνα πάντα με την πηγή.

Νωρίτερα, εξαγριωμένοι οπαδοί της ομάδας Αλ Αχλί του Καΐρου, που αυτοαποκαλούνται Ultras, εισέβαλαν σε λέσχη της αστυνομίας και την πυρπόλησαν, ενώ έβαλαν φωτιά και στο γειτονικό κτίριο της ομοσπονδίας.

Παράλληλα, περίπου 2.000 διαδηλωτές στο Πορτ Σάιντ παρεμπόδισαν τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ οχηματαγωγών πλοίων, μετά την επικύρωση από τοπικό δικαστήριο της θανατικής καταδίκης που είχε επιβληθεί σε 21 οπαδούς στη δίκη για τα αιματηρά επεισόδια πέρυσι σε γήπεδο του Πορτ-Σάιντ μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα.

Άλλοι διαδηλωτές έλυσαν τα δεμένα σε μια αποβάθρα ταχύπλοα σκάφη, που χρησιμοποιούνται για την διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας στη Διώρυγα, και τα άφησαν να παρασυρθούν από τα ρεύματα για να διαταράξουν τον πλου των διερχόμενων από τη Διώρυγα σκαφών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η στρατιωτική αστυνομία ανέκτησε πέντε σκάφη και τα οδήγησε στην ακτή του Πορτ Σάιντ, δύο όμως εξακολουθούν να πλέουν ακυβέρνητα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τον έλεγχο της ασφάλειας στην πόλη είχε αναλάβει από το πρωί του Σαββάτου ο στρατός ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί σε 10 από τις 29 περιφέρειες της Αιγύπτου απεργούν και διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αστυνομία για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Σινά

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές τη χερσόνησο του Σινά έχοντας πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις της Τζιχάντ κατά αστυνομικών και κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...