Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πάπας Φραγκίσκος ο Α': Αργεντινός, 76χρονος, πρώην σεκιουριτάς και αρραβωνιασμένος πριν γίνει Καρδινάλιος


Η εκλογή του Χόρχε Μπεργκόλιο ήταν μια έκπληξη για τα εκατομμύρια πιστών -και μη- που περίμεναν με ανυπομονησία να δουν ποιος θα βγει από τα παράθυρα μετά το habemus papam. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' όπως θα ονομάζεται πλέον, είναι ο πρώτος Πάπας από την Νότια Αμερική και θεωρείται από τους εκκλησιαστικούς κύκλους, ως ένας πολύ ταπεινός αλλά και συντηρητικός άνθρωπος, ο οποίος θα κληθεί να δώσει λύσεις σε πολλά «καυτά» θέματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ποιος είναι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο: Πρώην σεκιουριτάς και αρραβωνιασμένος

Ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1936 στο Μπουένος Αϊρες από γονείς Ιταλούς μετανάστες, με τον πατέρα του να εργάζεται σε σιδηρόδρομο. Ο Μπεργκόλιο, σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες και σύμφωνα με την Corriere della Sera προκειμένου να αντεπεξέλθει οικονομικά είχε δουλέψει ως...σεκιουριτάς, ενώ είναι και φανατικός οπαδός της San Lorenzo. Ο Πάπας Φραγκίσκος σε νεαρή ηλικία προσβλήθηκε από σοβαρής μορφής πνευμονία με αποτέλεσμα στα 21 του να αναγκαστεί να αφαιρέσει μεγάλο μέρος του δεξιού του πνεύμονα χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει μετέπειτα επιπλοκές σύμφωνα με την L' Unita και την Il Messaggerro.

Η ιεραρχία από ό,τι φαίνεται δεν ήταν από την αρχή όνειρο ζωής για τον Μάριο Μπεργκόλιο, καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ήταν αρραβωνιασμένος και μάλιστα σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου Mediaset, «πριν χειροτονηθεί του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του».

Το 1958 εισήλθε στο συντηρητικό τάγμα των Ιησουιτών και το 1963 χειροτονείται ιερέας. Οι θέσεις του όσο άρχιζε να ανεβαίνει στην εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας, ήταν ξεκάθαρα συντηρητικές, με τον ίδιο να είναι κατά των αμβλώσεων και των γάμων των ομοφυλοφίλων, γεγονός που σημάδεψε τις σχέσεις του με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία είχε περάσει και σχετικό νόμο που επέτρεπε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Οπως είναι αναμενόμενο είναι κατά των αμβλώσεων, την ίδια ώρα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανύπαντρων γυναικών και το διαζύγιο, με τον ίδιο να εκθέτει δημοσίως ιερείς που αρνούνται να βαφτίσουν παιδιά που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου.

Παράλληλα, πέρα από τις συντηρητικές του θέσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' είχε γίνει γνωστός και για την ταπεινότητα και τη σεμνότητά του, καθώς όταν έγινε επίσκοπος αντί να κατοικήσει στην πολυτελή κατοικία που του παραχωρήθηκε προτίμησε ένα απλό διαμέρισμα, ενώ επέστρεψε και τη λιμουζίνα με τον σοφέρ προτιμώντας να μεταφέρεται με τη δημόσιο συγκοινωνία. Χαρακτηριστικό της συμπόνοιας και της αλληλεγγύης που τον διακρίνει, είναι το ακόλουθο περιστατικό: Λέγεται πως κάποτε, κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο για ασθενείς με AIDS, είχε φιλήσει και πλύνει τα πόδια 12 ασθενών...

Πλέον, ο συντηρητικός πλην ευαίσθητος Πάπας θα είναι αυτός ο οποίος θα είναι στο «τιμόνι» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και θα πρέπει να διαχειριστεί λεπτές ισορροπίες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει συνθήκες όπως οι ομοφυλόφιλοι ιερείς και τα αλλεπάλληλα κρούσματα παιδοφιλίας, τα οποία είναι πολύ μακριά από τα δικά του πιστεύω...



Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...