Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ν. Αφρική : Βγήκε από το νοσοκομείο ο Ν.Μαντέλα

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, 94 ετών, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο το Σάββατο στην Πρετόρια για να υποβληθεί σε εξετάσεις, επέστρεψε στο σπίτι του και είναι "καλά", ανακοίνωσε σήμερα η Προεδρία της Νότιας Αφρικής.
"Ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα επέστρεψε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ μετά από ικανοποιητικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Πρετόρια...και είναι καλά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μακ Μαχαράτζ, εκπρόσωπος της Προεδρίας.

"Οι γιατροί ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις. Είναι καλά, όπως και πριν, και η κατάσταση της υγείας του παραμένει υπό την παρακολούθηση της ιατρικής ομάδας", πρόσθεσε στη σύντομη ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει τη φύση των εξετάσεων.

Η Νοτιοαφρικανική προεδρία ανακοίνωσε χθές Σάββατο ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, εισήχθη σε νοσοκομείο στην Πρετόρια "για προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις, για την κατάσταση της υγείας του, λόγω της ηλικίας του", προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πρόσφατα περάσει δεκαοκτώ ημέρες στο νοσοκομείο, από τις 8 έως τις 26 Δεκεμβρίου του 2012: νοσηλεύτηκε τότε για μια μόλυνση στους πνεύμονες και του αφαιρέθηκαν και πέτρες από τη χολή. Οι γιατροί του είχαν δηλώσει στις 6 Ιανουαρίου ότι είχε θεραπευτεί.

Πρόεδρος από το 1994 έως το 1999, ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε είκοσι εφτά χρόνια της ζωής του στη φυλακή για τον αγώνα του ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ το οποίο είχε επιβάλει αυστηρότατες φυλετικές διακρίσεις στη Νότια Αφρική.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1990, και έγινε τέσσερα χρόνια μετά ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας του, αφού στο μεταξύ είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης του 1993--μαζί με τον τελευταίο πρόεδρο του απαρτχάιντ Φρέντερικ ντε Κλερκ-- επειδή ολοκλήρωσε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Σήμερα έχει αποσυρθεί τελείως από τα κοινά, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ του Γιοχάνεσμπουργκ και του Κούνου (νότια), το χωριό όπου πέρασε την παιδική του ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...