Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Οι «αντάρτες» του Μπερλουσκόνι μπορεί να σώσουν την κυβέρνηση Λέτα

Αύριο ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης


Φως στην άκρη του τούνελ διαφαίνεται στην Ιταλία για την σωτηρία της κυβέρνησης Λέτα καθώς, όπως επισημαίνει η "Wall Street Journal", οι "αντάρτες" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να προσφέρουν "σωσίβιο" στον τεχνοκράτη πρωθυπουργό, ο οποίος θα ζητήσει αύριο από τη Γερουσία ψήφο εμπιστοσύνης.

Το γεγονός ότι πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος του Καβαλιέρε ("Λαός της Ελευθερίας") αντιτάχθηκαν στην σκληρή γραμμή του Μπερλουσκόνι απαιτώντας από τους υπουργούς του να αποσυρθούν από την κυβέρνηση, μπορεί να ωφελήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος πασχίζει να αποφύγει πάση θυσία την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα. Αύριο, οι "αντάρτες" του Μπερλουσκόνι μπορεί τελικά να σώσουν την κυβέρνηση αδειάζοντας τον Καβαλιέρε, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές τις πολιτικές εξελίξεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και θα μπορούσε να απειλήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση BBB+, προειδοποιεί ο οίκος Fitch.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι (PdL) εμφανίζονται διχασμένα καθώς η απόφαση του Καβαλιέρε να αποσύρει τους υπουργούς του απειλώντας την κυβερνητική συνοχή, έχει δημιουργήσει δύο "στρατόπεδα": Αυτοί που συντάσσονται με την σκληρή γραμμή Μπερλουσκόνι και αυτοί που αποστασιοποιούνται από τον αδίστακτο Καβαλιέρε.

Καθώς πλησίαζε η απόφαση για το εάν θα αποπεμφθεί από τη Γερουσία μετά την αμετάκλητη δικαστική του καταδίκη (αναμένεται την Παρασκευή), ο Καβαλιέρε είχε αρχίσει να απειλεί όλο και σαφέστερα την κυβέρνηση με απόσυρση της στήριξης του PdL -και το κόμμα φαίνεται ότι ταλαντευόταν μεταξύ των «γερακιών», που επιδιώκουν ρήξη ελπίζοντας σε ενίσχυση στις εκλογές, και των «περιστερών» που δεν θέλουν να απειληθεί η κυβερνητική συνοχή.

Εκτός από διάφορα επιφανή στελέχη του PdL, όπως ο Μαουρίτσιο Λούπι, ο Μαουρίτσιο Σακόνι ή ο Φραμπρίτσιο Τσίκιτο, αποστάσεις από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό παίρνουν ακόμη και οι υπουργοί της κεντροδεξιάς, Γκαετάνο Καλιαριέλο και Μπεατρίτσε Λορέντσιν.

Η πολιτική αστάθεια που πυροδότησε η κίνηση Μπερλουσκόνι να ζητήσει την αποχώρηση πέντε υπουργών του από την κυβέρνηση είναι μία εξέλιξη που έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά τη ανάληψη της εξουσίας από τον Ενρίκο Λέτα, αν και ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θεωρεί ότι οι πρόωρες γενικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο ως έσχατη λύση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) φαίνεται να αποδέχεται ότι η δύσκολη συγκατοίκηση με το PdL πνέει τα λοίσθια. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι, επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για ψήφιση μέτρων σταθερότητας, μεταρρύθμιση του (παραμορφωτικού) εκλογικού συστήματος και μετά εκλογές. «Εάν μπορούμε να φτιάξουμε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τη χώρα καλώς, εάν όχι επιστρέφουμε το λόγο στους πολίτες και στις κάλπες» είπε, επισημαίνοντας πως «το PD είναι έτοιμο για όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...