Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΗΠΑ: Παραδέχθηκε την εμπλοκή του ο βασικός ύποπτος για την επίθεση στην Times Square



Σε μπαράζ συλλήψεων υπόπτων που ενδέχεται να σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα στην Τάιμ Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, προέβησαν την Τρίτη οι πακιστανικές αρχές όπως έγινε γνωστό από πηγές ασφαλείας της χώρας.
"Έχουμε επιλέξει και συλλάβει πολλά μέλη αρκετών οικογενειών" που σχετίζονται με τον Φαϊζάλ Σαχζάντ, τον κύριο ύποπτο για την προσπάθεια βομβιστικής επίθεσης, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Καράτσι που δεν θέλησε να επεκταθεί και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.
Ο 30χρονος πακιστανοαμερικανός Σαχζάντ συνελήφθη τη Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την ώρα που επιχειρούσε να πάρει ένα αεροσκάφος που επρόκειτο να απογειωθεί αμέσως για το Ντουμπάι, ανέφερε η ανώνυμη πηγή ενώ ένα στέλεχος των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε ότι ο συλληφθείς είχε πάρει στρατιωτική εκπαίδευση στο βόρειο Πακιστάν.
Άλλες πηγές από την Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι δεν είναι γνωστό εάν ο συλληφθείς έχει σχέση με κάποια ένοπλη οργάνωση, ότι η καταγωγή του είναι από την περιοχή του Κασμίρ και ότι παρέμεινε επί αρκετό χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ.

Παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση ο βασικός ύποπτος για την βομβιστική απόπειρα στην Times Square της Νέας Υόρκης Φαιζάλ Σαχζάντ, πακιστανικής καταγωγής, όπως ανακοινώθηκε αργά σήμερα από τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο ύποπτος παρείχε χρήσιμες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές και επισήμανε ότι πρόκειται να διωχθεί για ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας και απόπειρα χρήσης ενός όπλου μαζικής καταστροφής.
«Επρόκειτο για μια τρομοκρατική απόπειρα με στόχο να σκοτωθούν Αμερικανοί σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες πλατείες της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Χόλντερ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του FBI, Τζον Πίστολ δήλωσε ότι η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική απόπειρα στη Νέα Υόρκη δεν φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα ενός έμπειρου κατασκευαστή βομβών.
«Δεν φαίνεται κατά τη γνώμη μας ότι επρόκειτο για έναν σύγχρονο και πολύ εξελιγμένο μηχανισμό», τόνισε ο κ. Πίστολ σε συνέντευξη Τύπου.
Τέλος, Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται πολύ στενά» με το Πακιστάν στην έρευνα για τη βομβιστική απόπειρα.
«Εργαζόμαστε πολύ στενά με την κυβέρνηση του Πακιστάν στην έρευνα για την επίθεση στην Times Square. Είμαστε ικανοποιημένοι που το Πακιστάν μας υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.
Από το Πακιστάν κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι «το Πακιστάν και οι ΗΠΑ έχουν μια πολύ σταθερή συνεργασία στον τομέα πάταξης της τρομοκρατίας και εάν χρειαστεί θα συνεργαστούμε για το θέμα αυτό με τρόπο ακόμα πιο εντατικό με τις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...