Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Δεκάδες νεκροί από την ευθεία αντιπαράθεση κυβέρνησης και διαδηλωτών στη Ταϊλάνδη

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν η κυβέρνηση και οι διαδηλωτές στη Ταϊλάνδη μετά την αιματηρή επέμβαση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας για να διαλύσουν τα «κόκκινα πουκάμισα».


Από την Πέμπτη το κέντρο της Μπανγκόκ έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία ενώ οι αρχές ασφαλείας, ο στρατός και η αστυνομία, έχουν προσπαθήσει να αποκλείσουν μία μεγάλη ζώνη στο κέντρο της Μπανγκόκ την οποία έχουν κυριολεκτικά καταλάβει περί τους 10.000 διαδηλωτές.

Ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αληθινά πυρά ενώ οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ελεύθερους σκοπευτές. Από την πλευρά του, ο στρατός αρνείται ότι έχει εντολή να πυροβολεί πάνω στους διαδηλωτές. Έχει πάντως αποκλείσει με συρματόπλεγμα κάποιες περιοχές και έχει αναρτήσει πινακίδες που προειδοποιούν ότι θα γίνεται χρήση αληθινών πυρών.

Από τα μέσα Απριλίου έχουν σκοτωθεί συνολικά 51 άνθρωποι, η μεγάλη πλειοψηφία τους διαδηλωτές· μόνο από την περασμένη Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους 21 διαδηλωτές. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600, σύμφωνα με τη κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αμπισίτ Βετζατζίβα σε τηλεοπτικό διάγγελμα του το Σάββατο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, χωρίς να δείξει σημάδια υποχώρησης στα αιτήματα των διαδηλωτών. Μίλησε για πράξεις τρομοκρατίας που συμβαίνουν μέσα στο χώρο των διαδηλωτών· ακόμη υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης λέγοντας ότι λειτουργεί για το καλό όλης της χώρας.

Τα «Κόκκινα Πουκάμισα» έχουν ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή εκλογών. Αν και αρχικά είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε ένα χρονοδιάγραμμα που πρόβλεπε εκλογές το Νοέμβριο, η άρνησή τους να αποχωρήσουν το κέντρο της πόλης, η κυβέρνηση επέστρεψε στη σκληρή στάση της.

Η κατάσταση «πλησιάζει όλο και περισσότερο προς τον εμφύλιο πόλεμο», υπογράμμισε ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών και τονίζει ότι «ούτε που το σκεφτόμαστε να υποχωρήσουμε όταν οι αδελφοί μας είναι έτοιμοι να πολεμήσουν».

Πλήγμα σε οικονομία και τον τουρισμό

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απομακρύνουν ένα μέρος του προσωπικού τους, συγκεκριμένα του μη απαραίτητου προσωπικού, από την πρεσβεία τους στην Μπανγκόκ λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τους Αμερικανούς πολίτες «να αναβάλουν οποιοδήποτε ταξίδι στην Μπανγκόκ και οποιοδήποτε ταξίδι δεν είναι υποχρεωτικό στην υπόλοιπη Ταϊλάνδη».

Από τα μέσα Μαρτίου, οπότε ξέσπασε η κρίση οι αφίξεις στη Μπανγκόκ έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο πλήττοντας τον τουρισμό, που είναι σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία της χώρας.

Συστάσεις και οδηγίες για να αποφύγουν τα ταξίδια προς τη Ταϊλάνδη έχουν εκδώσει εκτός από τις ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...