Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

«Ευρύ φάσμα στόχων» θα μπορεί να χτυπά η CIA με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν


Η CIA έλαβε την έγκριση του Λευκού Οίκου να επιτίθεται σε ευρύτερο φάσμα στόχων στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών στο Πακιστάν, καταδιώκοντας και απλούς ισλαμιστές μαχητές τις ταυτότητες των οποίων μπορεί να μη γνωρίζει, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών άρχισαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Ο.Μπους και συνεχίζονται από τον Μπαράκ Ομπάμα, παρά τις αντιδράσεις του Πακιστάν, αλλά κυρίως της κοινής γνώμης στη χώρα λόγω των εκατοντάδων θανάτων αθώων πολιτών από τις επιθέσεις.

Οι υποστηρικτές του μυστικού αυτού σχεδίου δολοφονιών δηλώνουν ότι καταφέρνει σημαντικά πλήγματα στην αλ Κάιντα και στους Ταλιμπάν επωφελώντας τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Ωστόσο, επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν πως οι βομβαρδισμοί της CIA εγείρουν νομικά ζητήματα και ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Σημειώνουν ακόμη ότι εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ, μερικές ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα στην πλατεία Τάιμς στη Νέα Υόρκη που πιθανόν συνδέεται με το κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ (UAVs) από το 2008 έχουν στοχοποιήσει και εξοντώσει πολλά στελέχη εξτρεμιστικών ομάδων.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι είπαν ότι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης του «συνόλου των στόχων» των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών της CIA με το επιχείρημα ότι πρόκειται για αυτοάμυνα των ΗΠΑ, λόγω των κινδύνων που θέτουν οι μαχητές των Πακιστανών Ταλιμπάν για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και στις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά.

Από το καλοκαίρι του 2008 οι ΗΠΑ πιστεύουν πως σκοτώθηκαν εκατοντάδες κορυφαία στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων. Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ διέψευσαν ότι τα πλήγματα είναι τυχαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...