Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

«Χειροπέδες» στον πρώην διευθυντή τράπεζας που κατέρρευσε στην Ισλανδία

Συνελήφθη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της άλλοτε μεγαλύτερης τράπεζας της Ισλανδίας, Kaupthing, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για ποινικές ευθύνες πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου τον Οκτώβριο του 2008 που ισοπέδωσε την οικονομία της μικροσκοπικής σκανδιναβικής χώρας.

Η Kaupthing, κάποτε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισλανδίας, κατέρρευσε υπό το βάρος υπέρογκου χρέους στο αποκορύφωμα της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας. Εθνικοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με τις άλλες δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρες, Landsbanki and Glitnir.

Ο εισαγγελέας που έχει επιφορτιστεί να ερευνήσει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας τον Οκτώβριο του 2008 δήλωσε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Kaupthing, Χρέινταρ Μαρ Σίγκουρντσον, θεωρείται ύποπτος για παραποίηση εγγράφων και παραβίαση των κανόνων της χρηματαγοράς για προσωπικό όφελος.
Πρόκειται για την πιο «ηχηρή» σύλληψη τραπεζίτη στη σκιά της κρίσης. Ο Σίγκουρντσον τελεί υπό αστυνομική κράτηση μέχρι την ακρόαση της Παρασκευής στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ρέικιαβικ, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ορίσει εγγύση.
Ο εισαγγελέας Ολαφούρ Τορ Χάουκσον πρόκειται να ζητήσει κράτηση του πρώην διευθύντος συμβούλου για διάστημα δύο εβδομάδων προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα να «εξαφανίσει» στοιχεία ή να αναμειχθεί στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο πρώην επικεφαλής της Kaupthing έχει δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν γίνει δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα.
Ο Ολαφούρ Τορ Χάουκσον διορίστηκε από την κυβέρνηση που εξελέγη στην Ισλανδία μετά την οικονομική κρίση προκειμένου να διακριβώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πίσω από την τραπεζική συντριβή που ισοπέδωσε την ισλανδική οικονομία.
Μετά το σαρωτικό χτύπημα της οικονομικής κρίσης στη μικροσκοπική σκανδιναβική χώρα, η πλειοψηφία των Ισλανδών στράφηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για μεγαλύτερη ασφάλεια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ισλανδία κατέθεσε επίσημη αίτηση ένταξης στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2009.
Στις κάλπες που είχαν στηθεί πρόωρα στις 25 Απριλίου του 2009 -μετά την κατάρρευση της πρηγούμενης κυβέρνησης στη δίνη της κρίσης- ο συνασπισμός της Αριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες και Αριστεροί-Πράσινοι) κατήγαγαν ιστορική νίκη.
Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά το συντηρητικό κόμμα για τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη χώρα τους.
Θεωρούμενο ως υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα που έφερε το νησί στο χείλος της χρεοκοπίας, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας δεν έλαβε στις εκλογές παρά μόνο 24% των ψήφων, κάτω και από το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό (27%) του 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...