Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Πίσω στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία το CDU της Μέρκελ

Μικρό -αλλά ανεπαρκές για σχηματισμό κυβέρνησης- προβάδισμα σε πιθανό σχηματισμό Σοσιαλιστών (SPD) και Πρασίνων δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Φιλευλεύθερων (FDP).

Ήττα για το CDU και FDP -τα δύο κόμματα σχηματίζουν τον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό- θα μπορούσε στερήσει από τη Μέρκελ τη δυνατότητα να προχωρήσει σε φορορολικές ελαφρύνσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως σημειώνει το Reuters.
Στη δημοσκόπηση, το CDU συγκεντρώνει περίπου ένα 37% της εκλογικής προτίμησης και το FDP περίπου 7%. Το SPD βρίσκεται στο 33% και οι Πράσινοι στο 12% -κάτι που σημαίνει ότι καμία από τις δύο πιθανές συνεργασίες δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετό ποσοστό για σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε μία τέτοια περίπτωση, «ρυθμιστής» ενδεχομένως να γίνει το κόμμα της Αριστεράς -τα περισσότερα στελέχη του SPD στο κρατίδιο εμφανίζονται αρνητικά σε συνεργασία με τη Linke.

Παράλληλα, ενδεχόμενη ήττα του CDU της Μέρκελ και των συμμάχων τους στην κάλπη για την κυβέρνηση του κρατιδίου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μπορεί να τους υποχρεώσει να «διευρύνουν» το σχηματισμό στο κρατίαδιο- κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην Μπούντεσρατ, την Ανω Ομοσπονδιακή Βουλή που ψηφίζουν τα κρατίδια.

Πριν από πέντε χρόνια, η ήττα στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε οδηγήσει τον τότε Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε ομοσπονδιακές εκλογές, τις οποίες έχασε από την Ανγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...