Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ουάσινγκτον: Κατηγορεί τη Συρία για τα χημικά όπλα


Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα τη Συρία ότι καθυστερεί να απομακρύνει τα χημικά όπλα από το έδαφός της και... την κάλεσαν να προχωρήσει πιο γρήγορα στη διαδικασία αυτή, βάσει των διεθνών της υποχρεώσεων.



Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι κάλεσε «τη Συρία να λάβει αμέσως τα μέτρα που έχουν καθοριστεί ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».


«Δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Σέρνουν τα πόδια τους. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βιαστούν ώστε να προχωρήσει η μεταφορά του χημικού οπλοστασίου τους προς τις παραθαλάσσιες περιοχές», επεσήμανε η Ψάκι.

Εξάλλου η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η απειλή της προσφυγής στη στρατιωτική βία εναντίον της Συρίας δεν έχει αποκλειστεί, όμως επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό.

Παρόλα αυτά η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι εξακολουθεί να είναι πιθανό η Συρία να καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την απομάκρυνση από το έδαφός της των χημικών όπλων.

Ανάλογη στάση είχε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι: « Η διεθνής κοινότητα είναι συγκροτημένη και έτοιμη να καταστρέψει τα χημικά όπλα της Συρίας μόλις αυτά φτάσουν στο λιμάνι της Λαττάκειας».

«Ευθύνη του καθεστώτος (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι η μεταφορά αυτών των χημικών με ασφάλεια ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνσή τους. Περιμένουμε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο Κάρνεϊ.

Νωρίτερα από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν γιατί η συριακή κυβέρνηση καθυστερεί να απομακρύνει τα χημικά όπλα» από το έδαφός της, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα έχει απομακρυνθεί λιγότερο από το 5% του συριακού χημικού οπλοστασίου.

«Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι «αγνοεί τα κίνητρα» της συριακής κυβέρνησης και διερωτήθηκε εάν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε «ανικανότητα». «Δεν γνωρίζω γιατί καθυστερεί η παράδοση αυτού του υλικού. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι καθυστερούν», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...