Τον σημαίνοντα ρόλο του Αριέλ Σαρόν στην σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ αλλά και ιδιαίτερα την απόπειρά του να κάνει ένα βήμα συμφιλίωσης με τους Παλαιστίνιους, αποσύροντας του εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνουν οι ξένοι ηγέτες στα μηνύματά τους για το θάνατο του ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού σε ηλικία 85 ετών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαιρέτισε το «πολιτικό θάρρος» του Σαρόν, που έδειξε διατάσσοντας την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα το 2005 και κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εμπνευστεί από τον «πραγματισμό» του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι «θα θυμόμαστε [τον Αριέλ Σαρόν] για το πολιτικό θάρρος και την αποφασιστικότητα την οποία απέδειξε εφαρμόζοντας την επώδυνη και ιστορική απόφαση να αποσύρει τους εποίκους και τους Ισραηλινούς εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας».
Αναφερόμενος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχει «ο διάδοχός του», o Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Μπαν «καλεί το Ισραήλ να εμπνευστεί από την κληρονομιά του πραγματισμού [του Σαρόν], για να προσπαθήσει να συμβάλει στην δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και βιώσιμου, στο πλευρό ενός ασφαλούς Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά τους στους Ισραηλινούς και ιδίως στα μέλη της οικογένειας του Σαρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στο κράτος του Ισραήλ».
Επανεπιβαιώνοντας «την απαρασάλευτη δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ και την αφοσίωσή μας στην διαρκή φιλία μεταξύ των δύο κρατών μας και των δύο λαών μας», ο Ομπάμα ανέφερε πως η κυβέρνησή του συνεχίζει να προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ισραήλ επιδιώκοντας να εκπληρωθεί «ο σκοπός» της δημιουργίας «δύο κρατών», του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, τα οποία «θα ζουν πλάι-πλάι ειρηνικά και με ασφάλεια».
Εναν «σημαντικό παράγοντα στην ιστορία της χώρας του» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τον Σαρόν.
«Επειτα από μια μακρά στρατιωτική και πολιτική σταδιοδρομία επέλεξε να στραφεί προς τον διάλογο με τους Παλαιστίνιους» επισήμανε ο πρόεδρος Ολάντ σε σύντομη ανακοίνωσή του.
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε στην ανακοίνωσή της πως ο Σαρόν «ήταν ένας πατριώτης του Ισραήλ, που προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα του».
«Με την θαρραλέα του απόφαση να αποσύρει τους ισραηλινούς εποίκους από τη Γάζα έκανε ένα ιστορικό βήμα στο δρόμο για τη συμφιλίωση με τους Παλαιστίνιους και τη λύση των δύο κρατών» υπογράμμισε η Μέρκελ, εκφράζοντας τα συλληπητήριά της στον ισραηλινό λαό.
Παράλληλα, και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι, απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον Σαρόν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στην οποία υπογράμμισαν ότι ο εκλιπών «έδωσε τη ζωή του στο Ισραήλ».
«Ο Αριέλ Σαρόν έδωσε τη ζωή του στο Ισραήλ, για να του δώσει ζωή, να το υποστηρίξει και να το προστατεύσει και στο τέλος της μακράς του σταδιοδρομίας δημιούργησε ένα νέο πολιτικό κόμμα αφιερωμένο σε μια δίκαιη ειρήνη και σε μια διαρκή ασφάλεια» επισημαίνει στην ανακοίνωση του ζεύγους Κλίντον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.