Στη σκιά του σκανδάλου που αφορά την προσωπική του ζωή, ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε, το απόγευμα της Τρίτης, στο Παρίσι, την ετήσια συνέντευξη Τύπου για την οικονομία.
Η στιγμή, που όλοι περίμεναν, ήρθε μετά το τέλος της ομιλίας του, όταν κάποιος δημοσιογράφος, που είπε πως εκπροσωπεί το σύνολο των παρισταμένων συναδέλφων του, ρώτησε τον πρόεδρο αν «η Βαλερί Τριερβελέρ είναι ακόμα η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας;»
«Καταλαβαίνω την ερώτησή σας», απάντησε ο Ολάντ. «Και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβετε την απάντησή μου: Ο καθένας μπορεί να περάσει μία δύσκολη κατάσταση. Αυτό συμβαίνει στη δική μου περίπτωση. Αλλά έχω μία αρχή: Οι ιδιωτικές υποθέσεις πρέπει να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σεβόμενοι όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δεν είναι εδώ το σωστό μέρος για να μιλήσουμε για αυτό το θέμα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα απαντήσει στο ερώτημα αυτό πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, ο Ολάντ μίλησε για σύμφωνο υπευθυνότητας μεταξύ κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας στη γαλλική οικονομία.
Ο Ολάντ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κερδίσει ακόμη τη μάχη της απασχόλησης, ωστόσο έχει κάνει βήματα για να σταματήσει η αύξηση της ανεργίας στους νέους και να αντιστραφεί το κλίμα.
Ανακοίνωσε παράλληλα, φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις έναντι προσλήψεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών του θα βρεθεί η μείωση του εργασιακού κόστους μέχρι το 2017, με την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την επιδότηση των εργαζομένων με οικογενειακά επιδόματα και παροχές.
Ιδιαίτερη βάση έδωσε ο κ. Ολάντ στη μείωση των δημοσίων δαπανών ως τον μόνο τρόπο, όπως τόνισε, να μειωθεί το δημόσιο χρέος και όχι σαν ιδεολογική επιλογή.
Συγκεκριμένα, ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να περικόψει δαπάνες ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τρία έτη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας προχώρησε ακόμη σε προτάσεις για ενίσχυση των γαλλο-γερμανικών δεσμών ως βάση της ευρωπαϊκής ενότητας, μεταξύ άλλων για εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και για κοινή στρατηγική σε ζητήματα ενέργειας, ενώ τοποθετήθηκε θετικά στο ζήτημα του κατώτατου μισθού που πέτυχαν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες στα πλαίσια της νέας συμμαχικής κυβέρνησης της Γερμανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.