Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Αίγυπτος: Στο 90% το «ναι» στο δημοψήφισμα, άγνωστη η αποχή

Αγνωστη παραμένει η πραγματική συμμετοχή στην ψηφοφορία.


 Συντριπτική νίκη του «ναι» συν μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολιτικά από τη μεταβατική κυβέρνηση ως λαϊκή νομιμοποίηση για την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


ShareΣυντριπτική ήταν η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου, όπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας φαίνεται πως πέρασε με επιτυχία την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία στην κάλπη, ενόψει βουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός του έτους.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το πρακτορείο Associated Press και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ, υπέρ του νέου Συντάγματος τάχθηκε περίπου το 90% των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η πραγματική συμμετοχή στην ψηφοφορία. Μεγάλο ποσοστό αποχής θα μπορούσε να πλήξει πολιτικά τις μεταβατικές Αρχές. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μποϊκόταραν την ψηφοφορία.

Συντριπτική νίκη του «ναι» συν μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολιτικά από τη μεταβατική κυβέρνηση ως λαϊκή νομιμοποίηση για την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα ο εν λόγω συνδυασμός θα μπορούσε να ενισχύσει την πολιτική θέση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές, με προϋπόθεση τη στήριξη του λαού και του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...