Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Πράγα

Ένας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός ανακαλύφθηκε στο κτίριο της πρεσβείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Πράγα, όπου μια έκρηξη, η οποία η Αστυνομία θεωρεί ότι οφειλόταν σε δυστύχημα, είχε στοιχίσει τη ζωή στον πρεσβευτή Τζαμάλ αλ Τζαμάλ την Πρωτοχρονιά, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.


«Κατά τη διάρκεια μιας πρώτης έρευνας στο κτίριο, βρήκαμε και έναν άλλο εκρηκτικό μηχανισμό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Τόμας Χούλαν.

«Μεταφέραμε τον μηχανισμό στο Εθνικό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας, προκειμένου να διεξαχθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος» προσέθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Χούλαν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσίευσε ο Τύπος στην Πράγα, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια βόμβα, την οποία είχαν κρύψει σε ένα βιβλίο στο οποίο υπήρχε μία κρυψώνα.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε επίσης, εάν επρόκειτο για ένα σύστημα αντικλεπτικής προστασίας του βιβλίου ή για ποσότητα εκρηκτικών πού είχαν κρύψει στο εσωτερικό του βιβλίου.

Ο 56χρονος Τζαμάλ αλ Τζαμάλ, ο οποίος είχε αναλάβει τον Οκτώβριο τα καθήκοντά του ως πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δημοκρατία της Τσεχίας, είχε τραυματιστεί σοβαρά από την έκρηξη που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του στην περιοχή Πράγα-Σάτσντολ την 1η Ιανουαρίου. Άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Η Αστυνομία είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, μιλώντας για τυχαίο γεγονός, μια εκδοχή που έχει αμφισβητήσει η κόρη του διπλωμάτη, Ράνα αλ Τζαμάλ, η οποία από την πλευρά της υποστήριξε ότι ο πατέρας της μπορεί να ήταν θύμα μιας επίθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε, επίσης ότι ανακάλυψε στο κτίριο 12 όπλα, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί επίσημα στις αρχές.


Σύμφωνα με τον Τύπο, πρόκειται για 4 ημιαυτόματα Skorpion VZ61 και 8 πιστόλια VZ82, τα οποία είχαν κατασκευαστεί στην πρώην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία και είχαν προσφερθεί πριν από το 1989 στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής διαβεβαιώνουν ότι τα όπλα αυτά αποτελούσαν δώρο που είχαν προσφέρει οι κομμουνιστικές αρχές στους Παλαιστίνιους διπλωμάτες στην Πράγα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία αρνείται να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα αυτό, πριν από την ολοκλήρωση των εξετάσεων από το Εθνικό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας.

«Τα πάντα εξαρτώνται από την εξέλιξη των εξετάσεων. Ακόμα και αν η αστυνομία έχει καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα, αυτό δε σημαίνει ότι θα τα δημοσιοποιήσει άμεσα, θα σεβαστούμε το νόμο» εξήγησε ο Χούλαν.

Η παλαιστινιακή αποστολή παρουσίασε την Τρίτη τα επιχειρήματά της με τα οποία δικαιολόγησε την «παράνομη απόκρυψη των όπλων στην έδρα της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής και για το περιστατικό αυτό που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του πρέσβη» σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...