Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΗΠΑ: Ο πρώην υπουργός Άμυνας «αδειάζει» τον Ομπάμα

Υποστηρίζει ότι "δεν πίστευε στην ίδια του την στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν" τον οποίο θεωρούσε "χαμένη υπόθεση"

Δριμεία επίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο για τον πόλεμο του Αφγανιστάν εξαπoλύει ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, στα απομνημονεύματά του.


Κι ενώ ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα "δεν πίστευε στην ίδια του την στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν" τον οποίο θεωρούσε "χαμένη υπόθεση", ο Λευκός οίκος κάνει ότι... δεν ακούει.

"Ήθελε μόνο να φύγει", γράφει στο βιβλίο του ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν αμφισβητεί την υποστήριξη του Ομπάμα στους στρατιώτες, αλλά την υποστήριξή του στη συγκεκριμένη αποστολή.

Τα απομνημονεύματα του Γκέιτς θα κυκλοφορήσουν την επόμενη εβδομάδα, όμως αποσπάσματά τους δημοσιεύτηκαν σε αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

"Ποτέ δεν αμφισβήτησα την υποστήριξή του ως προς τα στρατεύματα, μόνο την υποστήριξή του ως προς την αποστολή τους", γράφει ο Γκέιτς.

"Ο πρόεδρος δεν εμπιστεύεται τον διοικητή του, δεν αντέχει τον Aφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, δεν πιστεύει στην ίδια την στρατηγική του και δεν θεωρεί δικό του τον πόλεμο. Για εκείνον, το ζητούμενο είναι η αποχώρηση", γράφει ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

Ο Γκέιτς, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Πενταγώνου υπό τους προέδρους Ομπάμα και Τζορτζ Μπους, είναι επικριτικός και για τους δύο, ιδιαίτερα όμως για τον νυν πρόεδρο, σύμφωνα με τις κριτικές του βιβλίου.

Για τον Μπους, ο Γκέιτς γράφει ότι επικεντρώθηκε στο Ιράκ σε βάρος του Αφγανιστάν και χαρακτηρίζει τους στόχους του ρεπουμπλικανού προέδρου εκεί "αμήχανα φιλόδοξες και ιστορικά αφελείς" δεδομένων των διαθέσιμων πόρων.

Ο Ομπάμα περιγράφεται ως "επιφυλακτικός, αν όχι απόλυτα πεπεισμένος, ότι το εγχείρημα θα αποτύχει" μετά την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν το 2009 προτού ξεκινήσει η απόσυρσή τους το 2011.

Ο Γκέιτς είναι Ρεπουμπλικανός, ο οποίος συνεργάζεται με αμφότερα τα κόμματα κι έχει υπηρετήσει σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Με τα απομνημονεύματά του, ο Γκέιτς βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για να "ευχαριστήσει" τον Ομπάμα που τον εμπιστεύτηκε στην ηγεσία του Πενταγώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...