Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ισραήλ: Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις χιλιάδων αφρικανών μεταναστών

Πολλές χιλιάδες αφρικανοί μετανάστες πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα, διαδήλωση έξω από δυτικές πρεσβείες στο Τελ Αβίβ ζητώντας τη χορήγηση ασύλου και την απελευθέρωση συμπατριωτών τους που κρατούνται από το Ισραήλ σε χώρους κράτησης επ΄αόριστον, σύμφωνα με ένα νέο νόμο.


«Όχι άλλη φυλακή», φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην παραλία του Τελ Αβίβ κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της τριήμερης διαμαρτυρίας και απεργίας τους.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Γερμανίας όπου επέδωσαν επιστολές ζητώντας τη διεθνή υποστήριξη κατά της πολιτικής κράτησης μεταναστών, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι από τις ισραηλινές αρχές.

Πριν από τρεις εβδομάδες, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να κρατούν επ΄αόριστον στη φυλακή τους μετανάστες που δεν έχουν έγκυρη βίζα.

Περίπου 60.000 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, έχουν εισέλθει στο Ισραήλ από την Αίγυπτο από το 2006, υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές.

Ένας φράκτης που κατασκευάστηκε το 2012 από τις αρχές στα σύνορα περιόρισε το ρεύμα εισροής αφρικανών μεταναστών από την Αίγυπτο, αλλά όσοι είχαν προλάβει να εισέλθουν και θεωρούνται παράνομοι θα στέλνονται σε μία--όπως περιγράφεται από τις ισραηλινές αρχές--ανοιχτή φυλακή στην έρημο στα νότια της χώρας.

 Χθες Κυριακή, περισσότεροι από 10.000 Αφρικανοί διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο του Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους περισσότερους από 300 μετανάστες--σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων-- που έχουν συλληφθεί από τότε που τέθηκε ο νόμος σε ισχύ.

Οι κρατούμενοι στις νέες αυτές εγκαταστάσεις κράτησης μπορούν να φύγουν από εκεί αλλά πρέπει να παρουσιάζονται στις αρχές τρεις φορές την ημέρα--ακόμη και αργά τη νύχτα--και μπορούν να κρατούνται εκεί επ΄αόριστον μέχρι τον εθελοντικό επαναπατρισμό τους, την εφαρμογή της διαταγής απέλασης ή τη διευθέτηση του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...