Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Συμφωνία στη Γενεύη για τους πολιορκημένους αμάχους της Χομς

Τη συμφωνία για τους πολιορκημένους αμάχους της Χομς ανακοίνωσε ο μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ θα επιτρέψει στις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη παλαιά πόλη της Χομς να αποχωρήσουν άμεσα ανακοίνωσε ο μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Δευτέρα θα μπορέσει να φτάσει στην πόλη κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και της Ερυθράς Ημισελήνου.


Η συμφωνία για τη Χομς είναι η πρώτη ένδειξη προόδου στην ειρηνευτική διαπραγμάτευση που απέχει όμως μακράν όπως φαίνεται από το στόχο: τη συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών για μία μεταβατική κυβέρνηση και το ρόλο του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης έπειτα από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου.


«Αυτό που μας ειπώθηκε από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι οι γυναίκες και τα παιδιά στην πολιορκούμενη περιοχή της παλαιάς πόλης μπορούν να φύγουν αμέσως» δήλωσε ο Μπραχίμι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε χωριστά την Κυριακή με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μια ελπίδα ότι αύριο, οι γυναίκες και τα παιδιά θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την παλαιά πόλη της Χομς» επισήμανε.

Εκατοντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι στην πολιορκημένη από τον κυβερνητικό στρατό πόλη, περιλαμβανομένων ανθρώπων που είναι βαριά άρρωστοι. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, η συμφωνία για τη Χομς θα είναι το πρώτο πραγματικό βήμα προόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Γενεύη.

Σχετική ανακοίνωση έκανε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν οι ένοπλοι τρομοκράτες [σ.σ. ο όρος με τον οποίο παγίως αναφέρεται το καθεστώς στους αντάρτες] στη Χομς επιτρέψουν στις γυναίκες και στα παιδιά να φύγουν από την Παλαιά Πόλη της Χομς, θα τους επιτρέψουμε κάθε πρόσβαση, κι όχι μόνον αυτό, θα τους εξασφαλίσουμε καταφύγιο, φάρμακα και όλα όσα χρειάζονται» δήλωσε.

«Είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε στην όποια ανθρωπιστική βοήθεια [είναι διαθέσιμη] να μπει στην πόλη με βάση τις συμφωνίες και τις διευθετήσεις οι οποίες γίνονται με τον ΟΗΕ» προσέθεσε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο βετεράνος διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, η οποία αξίωνε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες φυλακισθέντες, συμφώνησε να ικανοποιήσει το αίτημα της Δαμασκού να της δοθεί ένας κατάλογος των αιχμαλώτων που κρατούνται από ομάδες ανταρτών.

Ο Λαχντάρ Μπραχίμι ανέφερε ότι θα συναντηθεί ξανά τη Δευτέρα με τις δύο πλευρές, οπότε αναμένεται να συζητήσουν -μέσω του ίδιου, όπως διευκρίνισε, καθώς δεν έρχονται ενώπιος ενωπίω- το αίτημα της αντιπολίτευσης να σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση.

Αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες εξελίσσονται αργά, επισήμανε όμως ότι αναμένει οι δύο πλευρές να κάνουν τη Δευτέρα μια «γενική δήλωση για τον δρόμο που θα ακολουθηθεί» στο εξής στις διαπραγματεύσεις.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε πάντως ότι είναι «ικανοποιημένος» με τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν οι συνομιλίες την Κυριακή, λέγοντας ότι απέδειξε τον «αμοιβαίο σεβασμό» των δύο αντιπροσωπειών.

«Πράγματι, είμαι ικανοποιημένος. Διότι συνολικά υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός και αυτοί [οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών] έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι [οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις] είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν» δήλωσε ο Μπραχίμι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών.

«Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πνεύμα με το οποίο θα συνεχίσουμε» επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...