Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Συμπλοκές σε διαδήλωση στην Ουκρανία

Συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο του Κιέβου, όπου σχεδόν 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των νέων νόμων οι οποίοι ενισχύουν τις κυρώσεις σε βάρος των διαδηλωτών.


Μερικοί διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να προχωρήσουν προς το κοινοβούλιο, κατέλαβαν κλούβες της αστυνομίας. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και γκλομπ.


Οι συμπλοκές ξέσπασαν αφού πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κόσμο να αψηφήσει τη νέα νομοθεσία η οποία απαγορεύει τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις. Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πυγμάχος που έγινε πολιτικός και είναι ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης, μετέβη στον τόπο των συμπλοκών, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, και προσπάθησε να πείσει τους διαδηλωτές να μην επιτίθενται στην αστυνομία.

Ωστόσο οι διαδηλωτές δεν οπισθοχώρησαν και συνέχισαν να ρίχνουν πυροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα στις ειδικές μονάδες της αστυνομίας, τα μέλη των οποίων προστατεύονταν πίσω από τις ασπίδες τους.

Νωρίτερα οι διαδηλωτές, σε θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, που αποκαλείται επίσης Μεϊντάν και έχει καταληφθεί από φιλοευρωπαίους αντιπολιτευόμενους εδώ και σχεδόν δύο μήνες, μετά την άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, προκρίνοντας αντ’ αυτής την προσέγγιση με τη Ρωσία.

Οι διαδηλωτές απάντησαν στην έκκληση των αρχηγών της αντιπολίτευσης, αψηφώντας την απαγόρευση κάθε διαδήλωσης στο κέντρο του Κιέβου ως τις 8 Μαρτίου και τους νέους νόμους που υπογράφηκαν την Παρασκευή από τον Γιανουκόβιτς και θεσπίζουν ή ενισχύουν κυρώσεις εναντίον των διαδηλωτών.

Δεκάδες άνθρωποι είχαν στο κεφάλι τους κατσαρόλες, σουρωτήρια ή χάρτινα κουτιά ή είχαν φορέσει μάσκες του καρναβαλιού, περιγελώντας με τον τρόπο αυτό έναν από τους νέους νόμους, με τον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους διαδηλώνουν φορώντας μάσκα ή κράνος.

Παίρνοντας το λόγο διαδοχικά στο βήμα της συγκέντρωσης, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καταδίκασαν αυτούς τους νέους νόμους.

“Κηρύσσουμε παράνομη τη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε”, δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγός του κόμματος Ουντάρ.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τις δυνάμεις της τάξης να περάσουν στο στρατόπεδο των αντιπολιτευόμενων. “Απευθύνομαι στις δυνάμεις της τάξης: περάστε στο στρατόπεδο του λαού!”, τόνισε.

“Το κοινοβούλιο έχασε τη νομιμότητά του, αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα λαϊκό συμβουλιο μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης”, δήλωσε από την πλευρά του ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στέλεχος του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο.

Ωστόσο τα στελέση αποδοκιμάσθηκαν από το πλήθος, το οποίο κατηγορεί τους αντιπολιτευόμενους ότι δεν έχουν σχέδιο δράσης ούτε ένα πραγματικό ηγέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...