Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Πολικό ψύχος πλήττει τις μεσοδυτικές και βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ

Με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί εδώ και δύο δεκαετίες στην περιοχή, βρίσκονται αντιμέτωπες οι μεσοδυτικές ΗΠΑ. 


Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το πολικό ψύχος, το οποίο έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στη χώρα, μετακινείται προς τα ανατολικά.



Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία σε Σικάγο και Μινεσότα, καθώς και σε περιοχές του Γουισκόνσιν, του Ιλινόις, της Ιντιάνα και της Αϊόβα.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν στις μετακινήσεις, με χιλιάδες πτήσεις να ακυρώνονται ή να σημειώνουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware.com, περισσότερες από 7.300 πτήσεις καθυστέρησαν και 3.514 ακυρώθηκαν χθες Κυριακή στις ΗΠΑ.

Τα προβλήματα στις μετακινήσεις άρχισαν νωρίς. Στη Νέα Υόρκη ένα αεροπλάνο από το Τορόντο προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι και στη συνέχεια «γλίστρησε» σε χώρο στάθμευσης ταξί. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και το αεροδρόμιο ανέστειλε για λίγη ώρα τη λειτουργία του εξαιτίας πάγου στους αεροδιαδρόμους.

Χιόνι και πάγος έχει καλύψει τους δρόμους από τη Ντακότα μέχρι το Μιζούρι.

Μια δίνη ψυχρού, πυκνού αέρα, γνωστή ως «πολική δίνη» αναμένεται να μειώσει τη Δευτέρα και την Τρίτη κι άλλο τις θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών ΗΠΑ.

«Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες θα επεκταθούν στο βόρειο και κεντρικό τμήμα των ΗΠΑ» προειδοποίησε την Κυριακή η μετεωρολογική υπηρεσία.

«Σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν σε επίπεδα επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή, έως και τους μείον 60 βαθμούς Φαρενάιτ (-51 βαθμοί Κελσίου)» αναφέρει η ανακοίνωση.

Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες: -31 βαθμοί Κελσίου στο Φάργκο της Βορείου Ντακότα, - 35 βαθμοί Κελσίου στο Ιντερνάσιοναλ Φολς της Μινεσότα και -26 βαθμοί Κελσίου σε Ιντιανάπολη και Σικάγο. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες στη βορειοανατολική Μοντάνα μπορεί να φτάσει μέχρι και τους -51 βαθμούς Κελσίου.

Ο δήμαρχος της Ιντιανάπολη, Γκρεγκ Μπάλαρντ, εξέδωσε «κόκκινο» ταξιδιωτικό συναγερμό για τις μετακινήσεις στην πόλη, κάνοντας παράνομες τις οδικές μετακινήσεις για όλους εκτός από το προσωπικό έκτακτης ανάγκης.

Ήδη περιοχές του Καναδά και των μεσοδυτικών ΗΠΑ έχουν καλυφθεί με χιόνι. Η κακοκαιρία έχει επεκταθεί και στον Καναδά, όπου περιοχές της ανατολικής Αλμπέρτα και του βορειοδυτικού Οντάριο έχουν λάβει προειδοποιήσεις για πολικό ψύχος. Στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή.

Ακόμα και στη συνήθως ζεστή Φλόριντα, η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, φτάνοντας λίγο κάτω από το 0.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...