Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ιράκ: 16 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Βομβιστικές επιθέσεις συντάραξαν σήμερα  Κυριακή την ιρακινή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.


Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στην σιιτική συνοικία Σαάμπ, στα βόρεια της Βαγδάτης, όπου δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν ταυτόχρονα έξω από χώρους εστίασης. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή και άλλοι 26 τραυματίστηκαν.


Άλλη μία βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε εμπορική περιοχή της κεντρικής συνοικίας Μπαμπ αλ Μουαντάμ, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι.


Το Ιράκ περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους μετά την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους, με τη δυτική επαρχία Ανμπάρ να βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της ιρακινής Αλ Κάιντα.

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έκρυθμη, τροφοδοτούμενη και από τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία που επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων.

Αφορμή αποτέλεσε η επιχείρηση σύλληψης του σουνίτη βουλευτή Αχμέντ αλ Αλουανί, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία. Αμέσως ξέσπασαν διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με τους σιιίτες που εκμεταλλεύτηκε η Αλ Κάιντα για να στείλει δικές της δυνάμεις στην περιοχή.

Για να μειώσει την ένταση, η ιρακινή κυβέρνηση απέσυρε το στρατό από τις πόλεις -οι σουνίτες βουλευτές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι χρησιμοποιεί το στρατό για να εδραιώσει την εξουσία του και αν αποδυναμώσει τους αντιπάλους του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη κατά της Αλ Κάιντα, αλλά χωρίς να στείλει στρατεύματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν πρόσφατα το Ιράκ με πυραύλους Hellfire, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...