Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ταραχές με τραυματίες αστυνομικούς στη Βόρειο Ιρλανδία

Είκοσι επτά αστυνομικοί, ανάμεσά τους τρεις αξιωματικοί, τραυματίστηκαν από σφαίρες σε ταραχές που ξέσπασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας, στο περιθώριο παραδοσιακών εορτασμών που αμαυρώνονται συχνά από βίαια επεισόδια μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.

Οι ταραχές ξέσπασαν κοντά σε σημεία της πόλης όπου ομάδες προτεσταντών -οι οποίοι είναι φιλοενωτικοί και τάσσονται υπέρ της παραμονής της Β.Ιρλανδίας στη Μεγάλη Βρετανία- ανάβουν κάθε χρόνο φωτιές καίγοντας ιρλανδικές σημαίες και φωτογραφίες πολιτικών από το «στρατόπεδο» των καθολικών που αγωνίζονται για μία ενωμένη Ιρλανδία.

Οι τρεις αξιωματικοί πυροβολήθηκαν όταν ομάδα καθολικών επιτέθηκε στην αστυνομία που είχε αναπτυχθεί για τη διατήρηση της τάξης στο βόρειο και το δυτικό Μπέλφαστ.

Τα τραύματα των αστυνομικών δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, διευκρίνισε η αστυνομία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ορισμένα από τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαχωρίσει ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί σε μια περιοχή των Ιρλανδών εθνικιστών από εκείνους που παρευρίσκονταν στις φωτιές, σε κοντινό σημείο.

«Οι ταραχές άρχισαν στη συνοικία Μπρόντγουεϊ στο δυτικό Μπέλφαστ όταν περίπου 200 άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες και κοκτέιλ μολότοφ"» αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Ταραχές σημειώθηκαν και στη βόρεια πλευρά της πόλης, όπου ερρίφθησαν πυροβολισμοί.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Μαρκ Χάμιλτον καταδίκασε τις ταραχές και τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία πριν αρχίσουν οι προγραμματισμένοι για τη Δευτέρα μεγάλοι ετήσιοι εορτασμοί των προτεσταντών.

«Αντιδράσαμε αμέσως στις ταραχές και οι αστυνομικοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να αποκατασταθεί η τάξη και να επανέλθει ο κανονικός ρυθμός στη ζωή των κατοίκων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Σάββατο μια βόμβα κατέστρεψε μια γέφυρα στη Βόρεια Ιρλανδία σε μια επίθεση που η αστυνομία είπε ότι είχε στόχο αξιωματικούς της.

Οι προτεστάντες των ταγμάτων της Οράγγης παρελαύνουν κάθε χρόνο στη Βόρειο Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της μάχης στο Μπόιν του 1660 κατά την οποία ο προτεστάντης Γουλιέλμος Γ' της Οράγγης νίκησε τον καθολικό Ιάκωβο Β'.

Η πορεία αυτή αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων μεταξύ των κοινοτήτων καθολικών και προτεσταντών καταλήγοντας σε βίαια επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...