Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Απειλεί να διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ η Τουρκία

Άγκυρα, Τουρκία
Προειδοποιητικό μήνυμα στο Ισραήλ στέλνει η Τουρκία μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε πως η χώρα του θα διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ εάν δεν ζητήσει συγνώμη για την επιχείρηση της 31ης Μαΐου κατά τουρκικού πλοίου που μετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους.

«Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά, οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν», είπε χαρακτηριστικά μέσα στο αεροσκάφος, επιστρέφοντας το βράδυ της Κυριακής στην Άγκυρα από επίσκεψη στην Κιργιζία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει συγνώμη για την επιχείρηση στα διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου.

«Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγνώμη για το ότι υπερασπίστηκε τους κατοίκους του. Οι νεαροί στρατιώτες μας έχουν τον δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, όταν η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο απέναντι σε μία συμμορία αλητών που προσπαθούσαν να τους λιντσάρουν», εξήγησε ανώτατος αξιωματούχος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Έχουμε δικαίωμα να εμποδίσουμε τη μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Γάζα», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη.

«Δεν έχουμε πρόθεση να απολογηθούμε. Πιστεύουμε ότι ισχύει το αντίστροφο» δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Λετονία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αντίθετα με προηγούμενες δηλώσεις του, δεν απέρριψε μια επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ για να διερευνήσει την υπόθεση του στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αν η επιτροπή αυτή συμπέρανε ότι η έφοδος ήταν άδικη και ζητήσουν συγνώμη αυτό θα αρκούσε επίσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εμμένει στην καταβολή των αποζημιώσεων από το εβραϊκό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...