Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ανέλαβε καθήκοντα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την Ιβέτα Ραντίτσοβα, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Σλοβακίας, ανέλαβε επισήμως καθήκοντα την Παρασκευή με τη δέσμευση να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να θέσει τη φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης πίσω στο δρόμο της σύγκλισης με την πλουσιότερη Δύση.

Η 53χρονη Ραντίτσοβα είναι επικεφαλής του τετρακομματικού συνασπισμού που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των εδρών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Στις κάλπες θριάμβευσε το αριστερό κόμμα Smer του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο. Αναδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη συγκεντρώνοντας ποσοστό 34,8%, όμως η συμμαχία των κεντροδεξιών κομμάτων απέσπασε την πλειοψηφία των εδρών (71 σε 150 έδρες).

Το πρώτο ζήτημα που καλείται να χειριστεί η νέα κυβέρνηση είναι η συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης ύψους 750 δισ. χωρών για τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος θα παρουσιάσει τη θέση της Μπρατισλάβα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης της Ραντίτσοβα υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομικά συντηρητική Σλοβακία δεν θα πρέπει να συνεισφέρει στη διάσωση πλουσιότερων, αλλά πιο ριψοκίνδυνων δημοσιονομικά χωρών, όπως η Ελλάδα.

Ήδη η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ το ύψος της συνεισφοράς προς την Ελλάδα που ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...