Βελιγράδι, Σερβία
Η Σερβία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τον διεθνή παράγοντα στο Κόσοβο εάν αυτός δεν σταματήσει να στηρίζει αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Πρίστινας, δήλωσε την Τρίτη ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.Η συνεδρίαση συνεκλήθη εκτάκτως με σερβικό αίτημα λόγω της κλιμακούμενης έντασης των τελευταίων ημερών στο βόρειο Κόσοβο, μετά τη βομβιστική επίθεση κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας Σέρβος γιατρός και τραυματίστηκαν άλλα 11 άτομα.
Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Σέρβων στην εθνικά διαιρεμένη Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Οι συγκεντρωθέντες αντιδρούσαν στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει γραφείο για την έκδοση ατομικών εγγράφων στην περιοχή.
Η Μιτρόβιτσα χωρίζεται από τον ποταμό Ιμπάρ ανάμεσα στον αλβανικό νότο και το σερβικό βορρά, που υποστηρίζεται οικονομικά από το Βελιγράδι και ουδέποτε αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου που ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008.
Ο Μπόρις Τάντιτς υπογράμμισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως ο μόνος τρόπος για την εδραίωση της σταθερότητας στο Κόσοβο είναι η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Έξι Σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στη Μιτρόβιτσα, έκανε λόγο για μια ακόμη «καταστροφική συνέπεια ενός δόλιου σχεδίου, που υποστηρίζει κατά ένα μέρος το λεγόμενο γραφείο του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, του οποίου προΐσταται ο Πίτερ Φέιθ, για μονομερή επιβολή ενός παράνομου και μη επιθυμητού καθεστώτος, σε αυτό το τμήμα της επαρχίας μας».
Ο πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει πως «τίποτα παρόμοιο με αυτό που συνέβη την Παρασκευή δεν θα επαναληφθεί» και ότι «το παράνομο γραφείο [της κυβέρνησης του Κοσόβου] στη βόρεια Μιτρόβιτσα, θα παραμείνει κλειστό».
Ο ίδιος τόνισε πως η EULEX θα πρέπει να οδηγήσει άμεσα ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες όλων των εγκλημάτων κατά Σέρβων του Κοσόβου, και ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που φρουρούν τα ορθόδοξα σερβικά μνημεία στο Κόσοβο.
Το Βελιγράδι, σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος, δεν πρόκειται να ανεχτεί προσπάθειες μονομερούς επιβολής, από την πλευρά της Πρίστινας, λειτουργίας γραφείων, δικαστηρίων και τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις τοπικές σερβικές κοινωνίες.
Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ακόμη πως μετά τα βίαια γεγονότα του Μαρτίου του 2004, η διεθνής κοινότητα «επιβράβευσε το πογκρόμ των Σέρβων που ενορχήστρωσαν οι Αλβανοί του Κοσόβου, αναγνωρίζοντας τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει ενθάρρυνση προς την Πρίστινα να καταφύγει και πάλι στη βία.
«Η αλήθεια για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, όσο άβολη κι αν είναι για μερικούς, είναι ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη και σταθερότητα, καθώς η ειρήνη είναι προϊόν συμφωνίας, όπως και η σταθερότητα είναι προϊόν συναίνεσης» είπε ο Τάντιτς.
Αναφερόμενος στην αναμενόμενη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) για τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Σέρβος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως το Δικαστήριο δεν θα προχωρήσει σε νομιμοποίηση αυτής.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά δεν πρόκειται επίσης ποτέ να σταματήσει να αναζητεί συμβιβαστική λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.